Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Nikola Sarkozi postao najnepopularniji predsednik u protekle tri decenije, otkako se sprovode takve ankete, što predstavlja posledicu pokretanja preliminarne istrage povodom tvrdnji da je najbogatija Francuskinja i naslednica kozmetičke kompanije „Loreal“ Lilijan Betankur tajno finansirala njegovu izbornu kampanju pre tri godine. Mada je Sarkozi opovrgao navode da je primio 150.000 evra i ocenio da pojedini krugovi pokušavaju da ugroze njegovu reputaciju, samo 33 odsto anketiranih izjavilo je podržava šefa države, dok 64 odsto Francuza ima negativno mišljenje o njemu.

Dobri poznavaoci prilika ocenjuju da su se u protekle tri godine francuski predsednik i njegovi saveznici iz vlade suočili sa brojnim izazovima, zbog čega je često bio na udaru kritika. U tom kontekstu, navode se fiskalne reforme koje nisu dale očekivane rezultate, loše sprovedena serija debata o nacionalnom identitetu, Sarkozijevo „direktno uplitanje u vlasničku strukturu medija“.

Pojedini analitičari pronalaze sličnost između navodnog tajnog finansiranja Sarkozijeve kampanje i skandala u čijem sedištu se našao nekadašnji nemački kancelar Helmut Kol tokom 1990-ih. Naime, pre 15 godina objavljeno je da je Kol tajnim kanalima pribavio sredstva za svoju Hrišćansku-demokratsku uniju (CDU). Mada se govorilo da je na taj način u „kasu“ CDU dospelo čak 42 miliona maraka, bivši zvaničnik priznao je da su neimenovani donatori uplatili dva miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari