Francuski predsednik Nikola Sarkozi naglasio je u televizijskom obraćanju naciji da se protiv njega vodi „prljava kampanja“ i opovrgao navode da ga je 2007. tajno finansirala vlasnica Lorela Lilijan Betankur. Okosnicu najvažnijeg intervjua koji je šef države dao od dolaska na vlast predstavljala je njegova priča o „klevetama i lažima“. „Sama pomisao da sam otišao kod Betankurove da bih pokupio novac u kovertima je sramna i ti navodi predstavljaju traćenje vremena“.

Bivša knjigovođa vlasnice kozmetičke kuće optužila je blagajnika Sarkozijeve predsedničke kampanje, aktuelnog ministra rada, Erika Verta, da je od Betankurove primio donacije u vrednosti od 150.000 evra, što je protivzakonito. Istovremeno, postoje navodi je bračni par Betankur godinama finansijski pomogao političarima. S druge strane, francuski predsednik tvrdi da se sa najbogatijom Francuskinjom sreo samo dva ili tri puta u prošlosti.

Sarkozi, koji se nedavno suočio sa drastičnim padom popularnosti, tvrdi da njegovi neprijatelji pokušavaju da mu nanesu štetu jer su nezadovoljni planiranim reformama u oblasti penzionog sistema, čiji je glasan zagovornik. U tom kontekstu, naveo je da su pojedini krugovi pre tri meseca tvrdili i da je njegov brak s Karlom Bruni u krizi, što, predstavlja „gnusnu laž“. „Izabran sam da rešim probleme Francuza koji su veoma teški, naročito kada je reč o penzionom sistemu, i zbog toga sam izazvao gnev određenih ljudi“, poručio je sa balkona Jelisejske palate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari