Donji dom francuskog parlamenta usvojio je zakon prema kojem će se za poricanje da je Turska izvršila genocid nad Jermenima 1915. izricati kazne i do godinu dana zatvora i novčane, u iznosu do 45.000 evra. Zvanična Ankara je reagujući na takvu odluku povukla ambasadora iz Pariza, te u odnosima dve zemlje sevaju žestoke varnice.


Predsednik turske vlade Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je zakon „rasistički, ksenofobičan i diskriminatorski“. On je takođe upozorio da će se njime „otvoriti rane“ u odnosima sa Parizom koje će biti teško zalečene. Turski premijer je najavio da će biti otkazani svi sastanci s Francuskom kao s partnerom u NATO na političkom, ekonomskom i vojnom nivou. Turska će takođe zabraniti francuskim vojnim avionima da sleću na njenu teritoriju, kao i ratnim brodovima da pristaju na njene obale.

Erdogan je juče takođe optužio francuskog predsednika Nikolu Sarkozija i da igra na kartu „mržnje prema muslimanima i Turcima“, a Francusku da je počinila genocid u Alžiru. „Predsednik Sarkozi počeo je da traga za izbornim poenima koristeći mržnju prema muslimanima i Turcima“, kazao je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu, prenela je Beta. „To glasanje u Francuskoj, Francuskoj u kojoj živi oko pet miliona muslimana, jasno je pokazalo da su rasizam, diskriminacija i islamofobija dobili opasne dimenzije u Francuskoj i Evropi“, ocenio je turski premijer.

Predsednik vlade u Ankari je pozvao Francusku da prihvati odgovornost za sopstvenu prošlost. „Procenjuje se da su Francuzi od 1945. masakrirali 15 odsto alžirske populacije. Tu je reč o genocidu“, kazao je Erdogan, aludirajući na nasilje počinjeno tokom procesa sticanja nezavisnosti Alžira od francuske dominacije, od 1945. do 1962.,“Ako francuski predsednik ne zna da se dogodio genocid, može da pita svog oca Pola Sarkozija koji je 1940-ih bio legionar u Alžiru. Znam da on (Pol Sarkozi) ima mnogo toga da kaže svom sinu o masakrima koje su počinili Francuzi u Alžiru“, dodao je.

Zvanični Pariz, međutim, demantuje da je reč o Sarkozijevom izbornom triku uz obrazloženje da je samo konstatovana „istorijska činjenica“. Zakon tek treba da usvoji Gornji dom parlamenta da bi počeo da se primenjuje. Šef jermenske diplomatije Eduard Nalbadijan izrekao je reči pohvale na račun Pariza. „Želim da još jednom izrazim zahvalnost najvišim francuskim nadležnim organima, parlamentu i francuskom narodu.“

Seška Stanojlović, dugogodišnja spoljnopolitička novinarka, kaže za Danas da je teško reći zbog čega se Francuska baš sada odlučila na takav korak i podseća da u toj zemlji već postoji zakon protiv holokausta. Stoga, naglašava ona, malo je neobično što je zvanični Pariz baš sada izdvojio jedan poseban slučaj genocida, i ne čudi što se spekuliše da Sarkozi zapravo želi da na taj način prikupi izborne poene.

S druge strane, Turska takođe preteruje, odnosno oštro reaguje, jer je navedeno pitanje i u toj zemlji tabu, ocenjuje sagovornica Danasa „To se može staviti u kontekst međunarodnog prava, a slična pitanja će biti pokrenuta u mnogim pojedinačnim zemljama, pa će na red doći i Turska. Imajući u vidu evropske ambicije zvanične Ankare, koje, prema mom mišljenju nepravedno blokiraju neke države članice EU, Turska će morati da se pozabavi tim pitanjem“, ističe Seška Stanojlović i dodaje da je oštra reakcija ove zemlje zapravo proizvod njenog jačanja na međunarodnoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari