Saslušano još pet svedoka u istrazi ubistva porodice Đokić iz Aleksinca 1Foto: Više javno tužilaštvo u Nišu

U Višem javnom tužilaštvu u Nišu danas je nastavljena istraga u slučaju ubistva Gorana (57), Gordane (56) i Lidije Đokić (25), iz Aleksinca, koje se dogodilo u noći između 26. i 27. septembra u ataru aleksinačkog sela Moravac.

Prema nezvaničnim informacijama, iskaze su danas dali Suzana Dž, supruga prvookrivljenog Gorana Dž, koja je između ostalog kazala da “nije znala da njen suprug ima pištolj”, da kritične noći “nije primetila nikakve razlike u njegovom ponašanju”, a da joj je suprug tada “rekao da ide u ribolov”.

Advokati Andrija i Mladen Magdalenić, inače branioci okrivljene braće K.M. i A.M, izneli su primedbe na ovo svedočenje, podsećajući između ostalog da je Suzana tri puta bila u poseti svom suprugu, koji je u pritvoru, te je njen “pristrasni iskaz mogao biti dogovoren”.

Osim nje, iskaze su dala još četiri svedoka, koji su bili rođaci ili bliske osobe članovima porodice Đokić.

Nastavak saslušanja preostalih svedoka zakazan je za četvrtak sledeće sedmice, kazali su ti izvori.

Niško VJT je za izvršenje ili učestvovanje u izvršenju ovog teškog ubistva osumnjičilo, osim Gorana Dž, iz aleksinačkog sela Moravac, i braće K.M. i A.M, takođe iz Moravca, i sinove Gorana Dž, M.Dž. i S. Dž, a svoj petorici određen je pritvor.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

Prema izvorima bliskim istrazi, okrivljeni Goran Dž. je negirao da je učestvovao u otmici, ubistvu i spaljivanju Đokića, optužujući braću K.M. i A.M. da su isplanirali ubistvo, da je jedan od njih ubio Đokiće dok mu je drugi pomagao, a da su njega pretnjama naterali da žrtve tipuje i zaustavi njihov automobil, za šta su mu dali 10.000 evra.

On je u iskazu pred policijom kao saizvršioce označio i svoje sinove, ali je kasnije, u izjavi pred VJT, negirao njihovu umešanost i molio da ih puste iz pritvora.

Goran Dž. se prilikom davanja iskaza ponašao neartikulisano, odnosno i plakao i smejao se, bio samohvalisav ili poručivao da mu dođe da se ubije, kazali su oni.

Na takozvanom prepoznavanju, u niškoj Policijskoj stanici Palilula, gde je doveden iz pritvora, Goran Dž.  navodno nije poznao jednog od braće K. M. i A. M, kao ni njihovog prijatelja D.P, za koga je prethodno tvrdio da je upravljao vozilom korišćenim za zločin.

Braću je trebalo da prepozna među pet osoba muškog pola koje su se nalazile iza stakla, a D.P. na fotografijama, pošto se on nalazi u inostranstvu.

Deset kolega S.Dž. i M. Dž. potvrdili su pred tužilaštvom da su oni u noći ubistva bili na radnim mestima, u bazi u kopnenoj zoni bezbednosti, odnosno u vatrogasnoj jedinici.

Majka, supruga i devojka braće K.M. i A.M. svedočile su da oni tada nisu bili na mestu ubistva, što navodno mogu dokazati snimci nadzornih kamera na porodičnoj kući, gde je bio jedan od njih, ili na auto putu Niš- Aleksinac, na kojem se nalazio drugi.

Za sada su, po nezvaničnim izvorima, prikupljeni dokazi koji samo Gorana Dž. dovode u neposrednu vezu sa ubistvom, a među kojima su pištolj kojim su Đokići ubijeni i koji je bio sakriven u kući njegove supruge, tragovi njegove DNK na ukradenom novcu i vreći, kao i snimci kamera koji njegovo kretanje dovode u vezu sa mestom zločina.

Jedan od svedoka, metalostrugar, kazao je da je Goran Dž. od njega tražio da mu napravi prigušivač za pištolj, što je on i učinio, misleći da mu radi deo za poljoprivrednu mašinu.

Svedok, kome je okrivljeni odmah posle ubistva Đokića vratio dug od 8.000 evra, tek bi trebalo da bude saslušan, pošto se nalazi u inostranstvu.

Izvori bliski istrazi kazali su, takođe, da je motiv za trostruko ubistvo najverovatnije koristoljublje.

U voćnjaku sina Gorana Dž. pronađeno je 43.000 evra koji su navodno ukradeni iz vozila Gorana Đokića, koji je u njemu “imao ugrađene sefove”.

Goran Dž, inače bliski rođak i komšija žrtava, navodno je to znao jer je povremeno prao to vozilo.

Đokići su, inače, bili vlasnici menjačnice u Aleksincu.

Tela Gorana i Gordane Đokić, kao i njihove ćerke Lidije, pronađena su 2. oktobra u ataru Moravca, nakon što su spaljena i zakopana, a njihov, takođe spaljeni “folksvagen pasat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari