Savez antifašista Vojvodine: Jugoslavija je bila ozbiljna država 1Foto: Logo

Savez antifašista Vojvodine, povodom 29. novembra Dana republike bivše države Jugoslavije, podsetio je da je ovaj dan jedan od nasvetlijih u zajedničkoj istoriji naroda nekadašnje Jugoslavije

Kako su naveli u svom saopštenju, na današnji dan 1945. godine Ustavotvorna skupština je ukinula monarhiju i proglasila Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju.

“Zato vojvođanski antifašisti ovaj dan poštuju, obeležavaju, bolno svesni činjenice da živimo u Srbiji, koja sebe naziva republikom, ali niti ima dan koji bi to obeležio, niti ima potrebu da takav dan proslavlja. Jugoslavija za vojvođanske antifašiste ostaje trajno časna kategorija, nezavisno od svih promašaja i zloupotreba koje su pratile njeno postojanje. Ona je istorijska činjenica, emocionalna, kulturna i ekonomska potreba naroda koji žive na ovim prostorima”, navodi se u saopštenju Savez antifašista Vojvodine.

Oni su podsetili da bez pobede nad fašizmom, ne bi bilo ni današnje Evrope i njenih dostignuća, Evropske unije pre svega.

Evropa je ponosna na svoju antifašističku prošlost, ne negira je, ne pokušava je falsifikovati ni revidirati.

Kada govorimo o vrednostima, ovo je nešto što ne moramo da kopiramo od Evrope, imamo svoju antifašističku tradiciju, poštujmo je, biće nam mnogo bolje, poručuje SAV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari