"Saznalo bi se ko je ubio našu majku kad bi videli dva minuta snimka": Sinovi Stanike Gligorijević za Danas o posledicama "afere Doljevac" 1Foto: M. S. / Danas

Sinovi Stanike Gligorijević, koja je januara 2019. poginula na naplatnoj rampi u Doljevcu, kada je na automobil u kome se nalazila naletelo vozilo „Koridora Srbije“, kažu za Danas da „nikakva pažnja ili pokloni ne mogu da zamene gubitak njihove majke“.

Predsedniku Aleksandru Vučiću poručuju da „svi treba da vide ta dva minuta snimka koja nedostaju“, ako ih je već sam predsednik video i rekao da „Babić nije kriv“.

Na naše pitanje da li njihovoj porodici znači traktor koji su na poklon dobili od države, Milutin Gligorijević (25), stariji sin počivše Stanike, odgovara da im je to bio „neki vid pomoći“.

„To nam je država poklonila kada se desila tragedija, ali njen gubitak ne može ništa da nadomesti. Značilo bi nam da vidimo ta dva minuta snimka, da konačno saznamo istinu, a bilo bi presudno i za sam sudski proces“, poručuje Milutin.

Kako reče, „saznalo bi se ko je ubio njegovu majku kada bi se pojavio ključni deo snimka sa naplatne rampe koji nedostaje“, jer, kako on kaže, „u medijima svako na svoj način plasira taj tragični događaj“.

"Saznalo bi se ko je ubio našu majku kad bi videli dva minuta snimka": Sinovi Stanike Gligorijević za Danas o posledicama "afere Doljevac" 2
Foto: M. S. / Danas Milutin Gligorijević

„Saznali bismo ko je tačno vozio i šta je bilo u ta dva minuta. Iz nekog razloga mi taj deo snimka još nismo videli“, reče Milutin Gligorijević.

Na ulazu porodične kuće porodice Gligorijević, u Debelici kod Knjaževca, dočekali su nas sinovi Stanike Gligorijević – Milutin i Aleksandar (23). Njihova nasmejana lica krila su duboku gorčinu zbog onog kroz šta prolaze pune četiri godine, usled nerazjašnjenih okolnosti pod kojima je poginula njihova majka.

Milutin je te kobne 2019. imao 21 godinu, a mlađi Aleksandar 19.

"Saznalo bi se ko je ubio našu majku kad bi videli dva minuta snimka": Sinovi Stanike Gligorijević za Danas o posledicama "afere Doljevac" 3
Foto: M. S. / Danas Aleksandar Gligorijević

Ulazimo u kuću. Sedamo za veliki sto. Ubrzo nas domaćini poslužiše kafom. Braća stidljiva, a dolazak novinara još ih je više zbunio.

Neprijatnu tišinu razbijamo pošalicama i, za nekoliko minuta, braći se vrati osmeh, a u očima primeti želja da kažu šta ih muči.

Prošle su četiri godine od tragične smrti njihove majke, ali sinovi pokojne Stanike kažu za Danas da „još uvek tragaju za istinom“.

"Saznalo bi se ko je ubio našu majku kad bi videli dva minuta snimka": Sinovi Stanike Gligorijević za Danas o posledicama "afere Doljevac" 4
Foto: M. S. / Danas

„Prvo smo na televiziji videli da se desila saobraćajna nezgoda. Tek posle smo shvatili da je to auto u kome se nalazila naša majka. Nismo tog dana ni znali, do 12 ili 13 sati, da je baš ona poginula. Mislili smo da udes nije bio toliko opasan. Verovali smo da su samo sleteli sa puta i da nije ništa strašno, nadali se da je živa, ali….“, zaćutao je Milutin.

Posle pauze koja je trajala tek nekoliko sekundi, Milutin podiže glavu i izusti: „To je bio veliki šok. Izgubio sam majku, ali nastavljam da živim sa bratom, ocem i bakom“.

Zbog ove tragedije prekinuo je studije matematike i nastavio da se bavi poljoprivredom, ali, kako nam objasni, „planovi za budućnost nisu vezani za Srbiju“.

"Saznalo bi se ko je ubio našu majku kad bi videli dva minuta snimka": Sinovi Stanike Gligorijević za Danas o posledicama "afere Doljevac" 5
Foto: M. S. / Danas

„Plan mi je odlazak u inostranstvo, jer su u poljoprivredi veliki rashodi u odnosu na prihode i nema više života. Planiram da vozim kamion za jednu inostranu kompaniju, predao sam dokumenta i sada čekam poziv“, objašnjava on.

Aleksandar Gligorijević, mlađi sin pokojne Stanike, kaže da im za tragediju „niko nije javio, već su videli na televiziji“.

„U tom trenutku doživeli smo šok. I moja je želja da vidim taj, sva je prilika, ključni deo snimka kako bi se saznala istina. To je želja i mog brata, oca i babe“, kaže Aleksandar.

"Saznalo bi se ko je ubio našu majku kad bi videli dva minuta snimka": Sinovi Stanike Gligorijević za Danas o posledicama "afere Doljevac" 6
Foto: M. S. / Danas

Reče da su ga „tragedija i nedostatak finansija“ prekinuli u nameri da upiše studije te godine.

„Sada se bavim poljoprivredom. Moj plan je da, za sada, ostanem ovde, ali videćemo šta će se dešavati u budućnosti i da li će biti uslova za normalan život“, kaže on i dodaje da „nedostatak majke taj traktor ne može da nadomesti“.

Aleksandar ima poruku za predsednika.

"Saznalo bi se ko je ubio našu majku kad bi videli dva minuta snimka": Sinovi Stanike Gligorijević za Danas o posledicama "afere Doljevac" 7
Foto: M. S. / Danas

„Znam da je suđenje završeno, ali mislim da svi treba da vide ta dva minuta snimka koja nedostaju, ako ih je već Vučić video i rekao da Babić nije kriv. Nije mi jasno zašto se snimak krije“, poručuje Aleksandar čoveku koji se „o svemu pita“.

U dvorištu zatičemo i Aleksandrovog i Milutinovog oca, koji je na panju sedeo sa svojom majkom. Nisu želeli da pričaju. Kazali su nam samo – „evo, neka deca kažu kako je njima“.

Dok smo sedeli i pričali, suprug počivše Stanike, Velimir (57), palio je cigaretu za cigaretom. I nakon četiri godine, priča o tom kobnom 31. januaru 2019. budi mu sećanja. Teško mu je.

"Saznalo bi se ko je ubio našu majku kad bi videli dva minuta snimka": Sinovi Stanike Gligorijević za Danas o posledicama "afere Doljevac" 8
Foto: M. S. / Danas

Ni baka Dragica (76) ne želi da govori, a ni mi ne insistiramo. Tišina priča.

Porodica Gligorijević sada obrađuje oko sedam hektara zemlje. Imaju šest krava, po četiri ovce i svinje, kao i 12 gusaka i 10 kokošaka. Svi oni teško rade, od jutra do mraka, jer život na selu nije nimalo lak.

Podsetimo, Stanika Gligorijević tragično je nastradala na naplatnoj rampi Doljevac, 31. januara 2019. godine, kada je iz pravca Niša na vozilo u kome se ona nalazila naletelo vozilo „Koridora Srbije“. Za tu nesreću osuđen je Dejan Stanojević, vozač automobila „Koridora Srbije“ u kome se nalazio i tadašnji direktor ovog preduzeća i visoki funkcioner Srpske napredne stranke (SNS), Zoran Babić, koji je oslobođen svake odgovornosti.

"Saznalo bi se ko je ubio našu majku kad bi videli dva minuta snimka": Sinovi Stanike Gligorijević za Danas o posledicama "afere Doljevac" 9
Foto: M. S. / Danas

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari