Predsednik opštine Pirot i lider vladajuće Koalicije za Pirot mr Vladan Vasić, povodom najava lidera G17 plus Mlađana Dinkića da će formirati novu stranku regiona u kojoj bi bile i neke lokalne stranke i pokreti, kaže za Danas da tu ideju podržava, ali da osim najava, zvaničnih razgovora o tome nije bilo.

– Koalicija za Pirot sa G17 plus ima dobru saradnju na lokalnom nivou i na poslednjim lokalnim izborima u maju prošle godine to je bila zajednička lista koja je osvojila i najviše odborničkih mandata u SO Pirot i koja je okosnica lokalne vlasti. Ideja Koalicije za Pirot je bila da tesno sarađuje sa vladajućim partijama na republičkom nivou zbog toga što mislimo da bez dobre saradnje sa ministarstvima nema ni pojačanih investicija u našem kraju. U kontaktu sam sa Mlađanom Dinkićem, ali još zvanično nismo razgovarali o toj ideji. O njoj sam saznao iz medija i tek očekujem konkretne razgovore – kaže Vasić

– Na prvi pogled ideja je vrlo dobra. Nema decentralizacije Srbije bez decentralizacije stranaka. Sve stranke u Srbiji koje deluju na političkoj sceni Srbije izuzetno su centralizovane. To može da se vidi i po broju ministara koji su iz sredina van Beograda. Vrlo je malo ministara, pa čak i njihovih pomoćnika, zamenika i državnih sekretara iz gradova van Beograda. Ideja da se izvrši decentralizacija stranaka da bi se izvršila decentralizacija Srbije, veoma je dobra. Dovoljno je pogledati rezultate lokalnih izbora u Srbiji gde se javljaju ti lokalni i regionalni pokreti koji imaju izuzetnu podršku građana. To je signal ne samo stranci G17 plus, nego i drugim strankama da moraju da izvrše decentralizaciju i da opštinski odbori budu samostalniji. To, u isto vreme, znači i da opštine moraju da imaju veća finansijska ovlašćenja i da se prioriteti države određuju u saradnji sa regionima i opštinama. Dakle, podržavam ovu ideju o kojoj ćemo tek razgovarati. Mi na tu zamisao gledamo blagonaklono, ali ćemo o tome tek imati zvaničan stav – kaže Vasić.

Lista Koalicija za Pirot, G17 plus i SPO na prošlogodišnjim lokalnim izborima u Pirotu osvojila je 26 od 56 mandata u SO Pirot i sa Demokratskom strankom i socijalistima formirala vlast u Pirotu.

Vladanu Vasiću, kao lideru Koalicije za Pirot, ovo je drugi mandat na funkciji predsednika opštine. Prvi put je za predsednika opštine Pirot biran neposredno na vanrednim lokalnim izborima, u novembru 2003. godine.

Ideja nije nova

Vladan Vasić napominje da ta ideja postoji već duže vremena i da je svojevremeno najglasniji bio Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara i lider pokreta Živim za Krajinu. – Bio je pokušaj da se za prošle parlamentarne izbore priključe Boško Ničić, Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme kao regionalna stranka u centralnoj Srbiji, Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca, sa pokretom Zajedno za Šumadiju, Koalicija za Pirot, zatim gradonačelnik Inđije Goran Ješić, koji je je imao sličan pokret… Ideja, dakle, već postoji, ali nije ostvarena na prošlim parlamentarnim izborima. Mislim da je sada sazrelo vreme da se ona realizuje – kaže za Danas Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari