SDA Sandžaka neće da glasa za rebalans budžeta jer u državnoj kasi nema para za izgradnju KBC u Novom Pazaru 1Foto; S.Župljanin

Narodna poslanica SDA Sandžaka, Selma Kučević, obavestila je javnost, da ona i njen kolega Enis Imamović neće glasati za usvajanje drugog rebalansa republičkog budžeta, ukoliko ne budu usvojeni njihovi amandmani.

Pojasnila je da, u predlogu rebalansa, nema planiranih sredstava za realizaciju projekata u sandžačkim opštinama.

Među onima za koje, u republičkoj kasi, neće biti para je i izrada projekta za budući Kliničko bolnički centar (KBC) u Novom Pazaru.

– Ovaj projekat je veoma značajan i njime licitiraju već godinama unazad mnogi političari u Sandžaku. Sada je zgodno vreme da, konačno, kažu zašto ni ove godine nema ovog projekta u budžetu, rekla je Kučević.

Da se ostvarilo predizborno obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, dato na samom kraju prošle godine, izgradnja KBC bila bi u poodmakloj fazi.

Predsednik države je tada rekao da Novi Pazar za godinu i po dana dobija KBC i da je vrednost investicije 70 miliona evra, jer „država snaži zdravstvo, ali i različite delove Srbije uopšte“.

Izgradnju KBC, u najvećem gradu u ovom delu Srbije, Vučić je ponovio, pre nešto više od mesec dana, na svečanosti povodom otvaranja rekonstruisanog i dograđenog magistralnog puta Novi Pazar – Tutin. Oročeno vreme izgradnje nije pomenuto.

Planirano je da bude dograđeno i potpuno rekonstruisano 32 hiljade kvadrata – 15 hiljada kvadrata je izgradnja novih i 17 hiljada su stari potpuno rekonstruisani kvadrati.

Ova informacija se danima, pa i mesecima, razvlačila po medijima u paketu sa ambicioznim predizbornim obećanjima.

Za skoro 11 meseci, žičanu ogradu dobio je neizgrađeni deo placa Opšte bolnice. I tu su „građevinski“ radovi stali.

U izgradnju KBC mnogo ne veruju zaposleni u toj zdravstvenoj ustanovi. Tvrde da je Opšta bolnica „organizaciono i radno u rasulu, da su zaposleni izloženi samovolji i bahaćenju članova menadžmenta, da ima nepotizma na pretek“.

Očekuju da nova ministarka zdravlja Danica Grujičić, konačno, preduzme „odgovarajuće korake u sređivanju stanja i smeni kompletno rukovodstvo u Opštoj bolnici“.

Pre dve i po godine, 37 uglednih specijalista od državnog vrha zatražili su smenu v.d. direktora Opšte bolnice Meha Mahmutovića i njegovih najbližih saradnika, zbog „kolapasa zdravstvenog sistema u toku epidemije korone“ kada je Novi Pazar bio najveće žarište u Srbiji.

Njihovi apeli ostali su bez odgovora, ali su neki morali pred sudiju „zbog povrede ugleda i časti“ direktora, a neki su ostali bez svojih načelničkih i drugih šefovskih funkcija.

Puno primedaba na rad zdravstvenih radnika imaju i pacijenti.

Ne treba izgubiti iz vida ni planove razvoja zdravstvene zaštite u Srbiji za narednih 15 godina.

Prema podacima objavljenim početkom prošle godine, novopazarska Opšta bolnica je predviđena kao regionalni zdravstveni centar, ali samo za hitne slučajeve za Rašku, Tutin i Sjenicu.

Iako, su ove tri opštine najbliže Novom Pazaru, njihovi pacijenti će na dalje lečenje ići u Kraljevo, Užice ili Prijepolje.

Projekat najavljenog kliničko-bolničkog centra, bio bi realizovan u dve faze.

U prvoj fazi gradilo bi se Odeljenje za psihijatriju i novi hirurški blok, a odeljenje starog Hirurškog odeljenja bilo bi rekonstruisano.

U drugoj fazi, planirana je izgradnja dva nova sprata na internističkom bloku, rekonstrukcija Doma zdravlja, izgradnja toplane i rušenje najstarijih objekata, u krugu Opšte bolnice, Infektivnog i Dečjeg odeljenja, koje će dobiti nove zgrade.

Kao i izgradnja rehabilitacionog centra, kuhinje i vešeraja i rekonstrukcija Grudnog odeljenja.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari