Sećanje na Užičane koji su, 1941. godine, stradali u partizanskoj Fabrici oružja i municije 1Radnici partizanske Fabrike oružja i municije/Foto: Narodni muzej Užice

Na današnji dan, 1941. godine, u eksploziji u partizanskoj Fabrici oružja i municije u Užicu, poginulo je oko 120 Užičana, od kojih je poznato 111 imena – 62 civila i 49 radnika te fabrike.

Sa pomena nastradalima, koji je organizovao Narodni muzej Užice, poručeno je da se te žrtve ne smeju zaboraviti i da im dugujemo sećanje i poštovanje.

Na spomenik poginulima su položeni venci i cveće, užički gimnazijalci su čitali delove iz knjige „Užice sa vranama“ Ljubomira Simovića, a sveštenici SPC su služili parastos.

Pomenu su prisustvovali potomci i prijatelji poginulih, predstavici lokalne vlasti, Vojske Srbije, fabrike Prvi partizan, SUBNOR, Udruženja potomaka ratnika u ratovima 1804-1918. „Major Kosta Todorović“, Udruženja veterana i ratnih invalida ratova od 1990. do 1999., Udruženja vojnih penzionera, Društva istoričara Užica, SUBNOR-a, odbora SPS i Komunista Užica i drugi građani.

Sećanje na Užičane koji su, 1941. godine, stradali u partizanskoj Fabrici oružja i municije 2
Fabrika municije i oružja u Užicu/Foto: Nenad Kovačević

U predratnoj Fabrici oružja i municije u Krčagovu, jedinoj u tadašnjoj okupiranoj Evropi, proizvodnja je organizovana po uspostavljanju Užičke republike, 24. septembra 1941. godine.

Deo mašina i alatnica su preseljeni iz Krčagova u podzemne prostorije, koje su izgrađene uoči Drugog svetskog rata za potrebe trezora Narodne banke tadašnje Kraljevine Jugoslavije, a koje se nalaze u sadašnjem kompleksu Narodnog muzeja Užice, gde je bilo i sedište partizanskih snaga na čelu sa Josipom Brozom Titom, u vreme Užičke republike.

Fabrika je radila do 22. novembra 1941. godine, kada se dogodila eksplozija.

Sećanje na Užičane koji su, 1941. godine, stradali u partizanskoj Fabrici oružja i municije 3
Foto: Narodni muzej Užice

Goran Novaković, istoričar i viši kustos Muzeja, objasnio je da je od radnika te fabrike formirana Puškarska četa, koja je bila u sastavu Radničkog bataljona, odnosno Užičkog partizanskog odreda.

„U poprečnim delu tunela oko 15 časova, 22. novembra 1941 godine, dogodila se snažna eksplozija, koja se širila na oba tunela i, u talasima, trajala je sve do sledećeg dana“, kazao je istoričar.

Pokušaji spasavanja radnika i građana zatečenih u skloništu od bombardovanja nemačke avijacije, dodao je, nisu uspeli.

Sećanje na Užičane koji su, 1941. godine, stradali u partizanskoj Fabrici oružja i municije 4
Foto: Narodni muzej Užice

„Naša dužnost je da pamtimo njihovo stradanje i doprinos pobedi nad okupatorom. Zato smo i danas ovde da se poklonimo njihovim senima”, poručio je Novaković.

I Ratko Trmčić, gradski većnik, istakao je da se ne smeju zaboraviti žrtve eksplozije.

„Svako ko poseti mesto njihovog stradanja i zamisli strašne slike ljudi koji su bili ovde, zbog radne obaveze ili da bi se sakrili od bombi, ponese osećaj da su oni još uvek tu, u ovim hladnim tunelima koji su nemi svedoci njihovih poslednjih trenutaka“, kazao je većnik.

Sećanje na Užičane koji su, 1941. godine, stradali u partizanskoj Fabrici oružja i municije 5
Foto: Narodni muzej Užice

Dodao je da stradalima „dugujemo sećanje i poštovanje u ime otetih života, prekinutih snova i sahranjenih nada da će dočekati dane mira i potpune slobode u svom gradu”.

Spomenik od pušaka

Osim dokumenata, fotografija, natpisa i drugih eksponata, u prostoru nekadašnje partizanske fabrike se nalazi i spomenik, koji je posvećen poginuli,a. Spomeničku kompoziciju, vajara Nebojše Mitrića, čine ostaci oružja i municije koji su ostali posle ekslpozije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari