Šefica UNMIK-a: Ne treba politizovati pravo porodica da znaju istinu o nasilno nestalima 1Foto: Screenshot/YouTube/ UNMIK Public Information

Specijalna predstavnica generalnog sekretara (SPGS) i šefica UNMIK-a Karolin Ziade ocenila je danas da je pravo porodica da znaju istinu o nestalima i da to pravo ne treba politizovati.

U saopštenju UNMIK-a povodom Međunarodnog dana nestalih, ponavlja se posvećenost da podrži napore na rasvetljavanju sudbine svih osoba koje se još uvek vode kao nestale na Kosovu.

Ziade je pozvala na nastavak saradnje u okviru Radne grupe Beograda i Prištine za nestala lica, u vezi sa događajima na Kosovu, kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta i ostaje centralni mehanizam koji je omogućio rešavanje značajnog broja slučajeva od njegovog osnivanja 2004. godine.

„UNMIK nastavlja da se zalaže za prava porodica u vezi sa sudbinom njihovih najmilijih. Saradnja između Prištine i Beograda je ključna za napredak u pitanjima nestalih lica i za podsticanje pomirenja i izgradnje poverenja između svih zajednica na Kosovu“, rekla je ona.

One je ohrabrila Prištinu i Beograd da nastave sa dijalogom uz posredstvo EU, kako bi se krenulo napred po pitanju nestalih osoba.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta na Kosovu se nestalima smatra 1.621 osoba, 1.358 muškaraca i 263 žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari