Žene iz češkog parlamenta pozirale su za glamurozni kalendar da bi ukazale na sve veće prisustvo pripadnica „slabijeg pola“ u češkoj politici. U kalendaru za 2011. predstavljene su slike četiri oskudno odevene članice Parlamenta iz redova stranke Javni poslovi u nizu fotografija koje odražavaju tradicionalni stil staloženih i razumnih parlamentaraca.

Još dve žene, od kojih je jedna kandidat partije za gradonačelnika Praga, fotografisale su se po dva puta za kalendar, koji će se prodavati u dobrotvorne svrhe. „Želimo da ukažemo na činjenicu da imamo žene u politici“, rekla je članica parlamenta Lenka Andrisova, koja ima jednu fotografiju u kalendaru u uskoj haljini. Katerina Klasnova, 32-godišnja zamenica predsednika donjeg doma češkog parlamenta, pozirala je ležeći na krevetu u širokoj haljini.

Nakon izbora održanih u maju, u donji dom parlamenta je ušao rekordan broj žena, čak 44. U okviru značajne političke promene mlade partije kao što je stranka Javni poslovi, u kojoj žene imaju jako prisustvo, ušle su prvi put u parlament. Javni poslovi i Top09, još jedna „pridošlica“ u češkom parlamentu, učestvuju u pregovorima koalicije o formiranju nove vlade. „Politički uticaj žena raste. Zašto da ne pokažemo da smo žene koje se ne boje da pokažu svoj seksipil?“, rekla je Marketa Ridova, 42-godišnja kandidatkinja stranke Javni poslovi za gradonačelnika Praga.

Tokom izborne kampanje četiri žene, čije će fotografije biti u kalendaru, pozirale su u crnom kupaćem kostimu za poster na bilbordu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari