Stručnjaci u Sremskoj privrednoj komori prognoziraju da će ovogodišnja setva biti i do 30 odsto skuplja od prošlogodišnje. Ovako crne prognoze uzrokovane su činjenicama da cena goriva stalno raste, a dinar posustaje, što poskupljuje i mineralna đubriva i pesticide.

Po rečima sekretara Odbora za agrar Vladimira Vlaovića, ovog proleća u Sremu će se zasejati nešto više od 192.000 hektara oranica. Merkantilnim kukuruzom zasejaće se oko 133.000 hektara, blizu 23.000 hektara sojom, 13.000 hektara šećernom repom, oko 6.000 hektara suncokretom, dok će se na ostalim površinama naći povrće, krmiva i druge kulture.

Sem poskupljenja sremske paore muči i dilema šta sejati, jer nijedna kultura lane nije dala zadovoljavajući finansijski efekat. Kako navodi Vlaović u ovoj setvi realno je očekivati povećanje površina pod kukuruzom, delom i zbog oporavka njegove cene na berzi.

– Za šećernu repu je karakteristično da su proizvođači lane imali probleme zbog truleži i probleme sa šećeranama koje su im odbijale velike procente na ime nečistoće. Zato ne očekujemo značajnije povećanje površina pod repom. Niska cena suncokreta i pored solidnih prinosa nije ispunila očekivanja ratara, pa će površine ostati na nivou prošlogodišnjih, dok je soja donela daleko veći finansijski efekat. Međutim, u istočnom delu Srema soja je imala loše prinose tako da se ne može očekivati značajnije povećanje površina ni pod ovom kulturom, smatra sekretar Vlaović. Što se tiče pšenice, jesenas zasejane na 40.560 hektara, stručnjaci kažu da ona dobro izgleda i da joj je sada preko potrebna prihrana.

Kasne radovi

Zima s dosta padavina, za razliku od lane, donela je zemljištu velike zalihe vlage, ali je, s druge strane, produžena zima dovela do toga da će setva nekih kultura kasniti u odnosu na uobičajene rokove, pre svih setva šećerne repe i prolećnog ječma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari