Treći dan protesta poljoprivrednika: "Mi se kućama ne vraćamo dok ovo ne rešimo" 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Protest poljoprivrednika održan je danas, treći dan zaredom, kada su nastavljene blokade saobraćajnica, ali i rafinerije u Novom Sadu. Saobraćaj je bio obustavljen u nekoliko navrata, a poljoprivrednici su najavili nastavak za sutra.

Ovim povodom ponovo se oglasila ministarka Jelena Tanasković, koja je navela da je poljoprivrednicima upućen poziv na pregovore, ali na njih, kako kaže – ne pristaju.

Ona tvrdi da je svih 13 tačaka iz sporazuma već ispunjeno, i da su protesti politizovani.

Sve vesti u vezi sa protestom poljoprivrednika čitajte OVDE.

19.32 Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika rekao je za N1 da pošto nema odgovora koji su očekivali iz Vlade protesti će se radikalizovati.

„Nama je sve teže. Zima nam je noću. Mi ćemo sigurno radikalizovati proteste. Mi se kućama ne vraćamo dok ovo ne rešimo. Sutra građani mogu očekivati, iako smo u početku obećali da nećemo blokirati građane, mi ćemo biti primorani da se sve više blokade premeštaju za Novi Sad“, kazao je Filipović.

18.55 Poljoprivrednici koji protestuju nisu doneli odluku na koji način će se sutra protest odvijati kao i da li će biti radikalizacije protesta.

Ranije je najavljivana vožnja traktorima do zgrade AP Vojvodine u kojoj bi trebalo da zaseda Skupština AP Vojvodine.

Poljoprivrednik iz Kosača, Dejan Ivanošević kazao je za N1 da narod u Srbiji mora biti svestan da između poljoprivrednih proizvođača i finalnih proizvoda koji ljudi kupuju u pekari „neko papreno zarađuje“. Ista situacije je kaže i sa voćem, malinama, jabukama.

„Mi se ovde nismo skupili zato što nam je kući dosadno. Naprotiv, mi imamo posla sada nikad više. i da se niko nije pojavi da nas pita u čemu je naš problem i da razgovaramo. Ali kao što su naši oganizatori rekli mi nemamo više šta da razgovaramo, to što je bilo obećano nije ispunjeno i ne ispunjava se i dalje“, kazao je Ivanošević.

18.35 Najavljeno je da će se večeras u 19 časova u Novom Sadu poljoprivrednici na sastanku dogovoriti kako će sutra protestovati.

Blokade puteva su danas bile u Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Staroj Pazovi, Požarevcu, Čenti, Gložanu, Rači Kragujevačkoj, Čelarevu, Dolovu, Bavaništu, Kuzminu, Tovariševu, Baču, Brestovcu, Bačkom Petrovcu, Pivnici, Srpskoj Crnji i u Banatskom Novom Selu.

18.27 Predstavnici Sekretarijata za poljoprivredu Grada Subotice danas nisu prihvatili povećane budžeta za poljoprivredu sa 55 na 99 miliona dinara, rekao je predstavnik subotičkih poljoprivrednika Marinko Kujundžić posle tog sastanka, prenosi agencija Beta.

Ta sredstva bi, naveo je on, bila za poljoprivrednu mehanizaciju, osiguranje, kredite, a zahtev je Gradu bio upućen pre 10 dana.

„Rečeno nam je da nisu u mogućnosti da povećavaju budžet za poljoprivredu. Mi smo prinudjeni da to prihvatimo“, kazao je Kujundžić za agenciju Beta.

Protestne vožnje traktorima kod kružnog toka na Žedničkom putu su za danas završene u 16 časova, a blokade puteva se nastavljaju sutra.

18.15 Sve tri za danas najavljene protestne vožnje traktorima u Novom Sadu okončane su i zemljoradnici su se vratili pred ulaze rafinerije koju blokiraju od ponedeljka.

Zemljoradnici su saobraćaj na putu Novi Sad-Zrenjanin danas u tri navrata od po pola sata blokirali sporom vožnjom traktorima u kružnom toku na ulazu u Novi Sad kod skretanja za Šangaj, te je bilo gužve ka auto-putu i Zrenjaninu.

15.45 Završena je i treća protestna vožnja paora. Vožnja je počela oko 15 časova i trajala nešto više od pola sata, a protesti se nastavljaju sutra.

Prethodno su poljoprivrednici vozili oko kružnog toka u 11, nakon čega su napravili pauzu, pa ponovo od 13 časova.

15.13 Kako su poljoprivrednici najavili, u četvrtak, 16. novembra je u planu vožnja traktorima do centra Novog Sada, jer je najavljena sednica Skupštine Vojvodine.

Tačno vreme vožnje još nije poznato. Početak sednice je u 10 časova, javlja portal 021.

15.00 Počela je treća protestna vožnja poljoprivrednika u Novom Sadu, oni voze sporo kroz kružni tok i time ometaju saobraćaj.

Traktoristi proputšaju vozila da prođu kroz kružni tok, ali se svakako stvaraju gužve ka auto-putu i putu za Šangaj.

14.54 Treća, i poslednja, protestna vožnja poljoprivrednika, održaće se od 15 časova i trajaće oko pola sata, do sat vremen, javlja portal 021.

13.48 Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da pruža podršku poljoprivrednicima koji učestvuju u blokadama i traže uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda, dodeljivanje subvencija i dizel bez akciza, piše FoNet.

13.47 Organizatori javljaju da je u toku blokada u Banatskom Brestovcu. Kako kažu, za sada je saobraćaj blokiran na 21 lokaciji, a dan ranije na 12 mesta.

13.27 Blokada je gotova nakon pola sata. Saobraćaj se polako normalizuje na kružnom toku kod Šangaja.

13.16 Ponovo je blokiran kružni tok na izlazu iz Novog Sada ka auto-putu, javlja novinar Danasa. Saobraćaj se gotovo ne odvija. Pojedini građani pokušavaju da se probiju preko zelenih površina i trotoara. Kolona koja se napravila je jako velika. Ovo je druga protestna vožnja, očekuje se još jedna od 15 sati.

13.12 Predstavnici udruženja poljoprivrednika iz Subotice danas bi trebalo da s predstavnicima lokalne vlasti razgovaraju o svom zahtevu od pre 10 dana da se predlog agro-budžeta poveća sa 55 na 99 miliona dinara, izjavio je poljoprivrednik Miroslav Matković, piše Beta.

„Videćemo kakav odgovor ćemo dobiti na ovakav zahtev i u skladu s tim ćemo odlučiti u kojem pravcu će protesti da teku narednih dana“, kazao je on.

12.46 Posle slučaja Jovana Jovanova iz Bavaništa, preteće pozive dobili su i kikindski paori. Nepotvrđena je informacije da je bilo oko 300 njih iz Severnog Banata koji su doživeli ovakvu neprijatnost, prenosi N1 pozivajući se na Agroklub.

„Tri puta su me zvali, prvi put je bilo, je l’ sam ja taj koji je glavni, je l’ ja isteravam traktore i blokiram puteve, a on će doći sutra sa bagerom i bagerom će preći preko mene, psovao mi oca, majku i vređao porodicu. Drugi i treći poziv sam snimio, gde su rekli da su ispred kapije, da izađem napolje, onda da smirim ljude da odustanu od toga da u budućnosti ne bi imao problema ni ja ni moja porodica“, otkrio je Radomir Krnić iz Kikinde.

12.27  Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika rekao je da su svih šest ulaza u rafineriju blokirani treći dan zaredom i najavio da se pomeraju protestne vožnje prema gradu, piše N1.

Prema njegovim rečima, blokiran je izlaz iz Nove Pazove, širi se protest i sve više poljoprivrednika izlazi. Navodi da je dobio obaveštenje da je blokirana i Đerdapska magistrala, da su blokade u Bačkoj Palanci, Čelarevu, Kikindi, Crepaji..

Lokacije protesta

Subotica, Sombor, Kikinda, Zrenjanin, Novi Sad, Stara Pazova, Požarevac, Čenta, Gložan, Rača Kragujevačka, Bačka Palanka, Dolovo, Bavanište, Kuzmin, Tovariševo, Bač, Brestovac, Bački Petrovac

12.18  Poljoprivrednici javljaju da je saobraćaj u Brestovcu i Bavaništu blokiran.

11.22 Reporter Danasa javlja da je blokada u Novom Sadu završena. Trajala je oko pola sata i saobraćaj se normalizuje. Sledeća je najavljena za 13 časova.

Treći dan protesta poljoprivrednika: "Mi se kućama ne vraćamo dok ovo ne rešimo" 2
foto (BETAPHOTO/LJILJANA STUPAR)

11.41 Dva najbitnija zahteva poljoprivrednika iz sporazuma koji je u maju dogovoren nisu ispunjena, rekao je za N1 predsednik Skupštine udruženja „Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije“ Mileta Slankamenac reagujući na izjavu ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković da je ispunjeno svih 13 tačaka iz sporazuma, ali da su sada dostavljeni novi zahtevi.

„Nisu ispunjena dva i to najbitnija – vezano za uređenje tržišta žitarica i vezano za gorivo bez akcize na benzinskim pumpama“, rakao je Slankamenac.

10.59 Počela je vožnja po kružnom toku u Novom Sadu. Saobraćaj je blokiran na izlazu iz grada ka auto-putu. Pojedinci pokušavaju da nasilno prođu sa kolima, ali situacija je za sada generalno mirna.

Novinar Danasa javlja da deo vozača zaobilazi kružni tok i vozi po trotoaru i zelenilu.

10.50 Poljoprivrednicima Srbije, članovima četiri udruženja koji danas, treći dan za redom protestuju, blokadom puteva i rafinerije u Novom Sadu, pridružili su se i ratari Stiga.

10.33 Đoka Ćurčić iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije koji je na blokadi Rafinerije u Novom Sadu izjavio je da im se osim preko medija niko iz države nije obratio, a da su iz poslovodstva te rafinerije zamoljeni da propuste tri kamiona iz Turske koji su dovezli određene komponente.

Član tog udruženja Vladimir Višić, koji je na blokadi saobraćajnica, rekao je da se sinoć najavila inspekcija da prekontroliše mašine koje je kupio preko konkursa Ministarstva poljoprivrede.

„Nemam nikakav problem, nek dođu, mašine i dokumentacija će im biti predočeni“, rekao je Višić.

10.01 Učesnici protesta za četvrtak planiraju vožnju traktorima do centra Novog Sada, odnosno Banovine,  zbog najavljene sednice Skupštine Vojvodine koja treba da počne oko 10 časova.

Treći dan protesta poljoprivrednika: "Mi se kućama ne vraćamo dok ovo ne rešimo" 6
Foto: Screenshot/Radio 021

09.57 Član Predsedništva Narodne stranke Dušan Tufegdžić izjavio je danas da je država prevarila ratare koji su u štrajku i da ta stranka podržava svaki protest poljoprivrednika jer su selo i poljoprivrednici „najznačajniji deo društva“.

„Država je prevarila poljoprivrednike tako što je neko ko je ove godine imao 10 hektara pod pšenicom i 10 hektara pod kukuruzom od države dobio navodno povećanje subvencija na 200.000 dinara na tih 20 hektara, a država mu je na istih tih 20 hektara otela tri miliona dinara na razlici u ceni žitarica u odnosu na prošlu godinu“, rekao je Tufegdžić, navedeno je u saopštenju.

09.40 U Bačkoj Palanci saobraćaj je već blokiran. Učesnici protesta puštaće saobraćaj na sat vremena, i ponovo zatvarati put. Danas u 12 časova očekuje se blokada Đerdapskog koridora.

09.39 Osvrćući se na njenu izjavu, poljoprivrednik Mileta Slankamenac kaže da ne znaju kolika će akciza biti do aprila.

„Što se tiče izjave ministarkine za bojenje goriva – ne mora, može i običan dizel na pumpi bez akcize. Mi ne znamo kolika će akciza biti do aprila kada krenemo u setvu, najvećoj investiciji u ovom delu Evrope“, poručuje Slankamenac.

Tanasković: Protest politički obojen

09.38  Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković ponovo je ocenila da su protesti politički, i da su sve dogovorene tačke – ispunjene. To je ranije saopštilo i Ministarstvo poljoprivrede.

Treći dan protesta poljoprivrednika: "Mi se kućama ne vraćamo dok ovo ne rešimo" 7
Foto: Printscreen/RTS

09.37 Poljoprivrednici javljaju da će danas biti blokade u Subotici, Somboru, Zrenjaninu, Kikindi, Novom Sadu, Pazovi, Gložanu, Čenti, Požarevcu, Rači, Bačkoj Palanci, Staroj Pazovi, Južnom Banatu. Rafinerija u Novom Sadu biće blokirana ceo dan.

Da nisu jedini koji se osećaju bespomoćno, potvrđuju i voćari, koji najavljuju odlazak do Andrićevog venca, a nakon toga, ako im se ne izađe u susret, radikalne mere.

Protest predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, koja u saopštenju za medije navode da je ispunjenje zahteva preduslov da dalje pregovore sa nadležnima.

Njih podržavaju „Elemirski paori” Elemir, „Složni Pidikanci” iz Bavaništa, „Paori iz Padine” Padina, Sombora, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca,Čelareva, Kulpina, Dolova , Crvenke ,Čeneja , Kisača , Perleza, Stepanovićeva, Futoga, Žablja, Farkaždina,Vojvode Stepe, Bantaskog Karađorđeva , Kikinde, Stare Pazove,Đurđeva,Čuruga Inđije,Botoša,Čente, Crvenke,Gospođinaca, Orlovata, Tomaševaca , Idvora,Kovilja,Bača, Vajske, Vilova, Ćuprije.

Oni traže subvencije po hektaru od 300 evra, „plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama bude bez akcize plus PDV od 1. januara.

Takođe zahtevaju i da premija za mleko bude 19 dinara po litru na osnovu dogovora iz maja, subvencija po kravi 40.000 dinara, subvencionisane kredite od jedan odsto koji se mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita, kao i sistemsko uređenje zakonom o robnoj berzi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari