Poljoprivrednici: Nismo dobili odgovor Vlade, sutra protestna vožnja tri puta po sat vremena 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Ni posle 24 sata, od kada su poljoprivrednici koji protestuju u Vojvodini i drugim gradovima u Srbiji predali svoje zahteve, nisu dobili nikakav odgovor od države, rekao je za N1 Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika.

„Prošla su puna 24 sata i mi nismo dobili nikakav odgovor Vlade, ni mejlom, ni pismeno tako da smo morali nešto da preduzmemo. Mi ćemo, kako se to kaže, od sada, svakim danom taj kaiš stezati. Noći ćemo provoditi ovde, ispred rafinerije, dok sve što smo tražili ne bude sporvedeno. Sutra ćemo imati protestnu vožnju oko kružnog toka u Novom Sadu, kao i danas, ali sada tri puta po sat vremena. Znam da građani to ne vole ali ih molimo za strpljenje jer ove probleme moramo rešiti“, rekao je Filipović.

Poljoprivrednici koji protestuju, su danas ranije, blokirali puteve u Vojvodini ali i imali protestnu vožnju u Novom Sadu, koja je trajala nešto više od 40 minuta.

Kako javlja novinarka N1 Ksenija Pavkov iz tog grada, paori su vozili traktore u kružnom toku, na izlazu ka auto-putu prema Beogradu i magistralnom putu ka Zrenjaninu.

Iako je vožnja bila spora, stvorila je velike saobraćajne gužve u tom delu Novog Sada, a neki vozači, koji su bili nestrpljivi, vozili su svoje automobile trotoarima.

Posle protestne vožnje, poljoprivrednici su se vratili ispred Rafinerije nafte Novi Sad gde će provesti noć. Oni su najavili i za sutra novu vožnju, a koja će se završiti ispred zgrade Pokrajinske Vlade, odnosno Banovine.

Podsećamo, proteste su juče započela četiri udruženja poljoprivrednika – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac.

Najveći broj poljoprivrednika koji se je uključio u protest dolazi iz Vojvodine.

Nezadovoljni poljoprivrednici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze.

Osim toga Ministarstvu poljoprivrede su dostavili listu zahteva za 2024. godinu, a to su:

– Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31.3. tekuće godine

– Premija za mleko 19 dinara po litri

– Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti

– Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa

– Podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu

– Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara

– Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju

– Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza!) -25.000 dinara po grlu

– Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari