Drugi dan protesta poljoprivrednika: Radikalizovane akcije, za sutra najavljene tri protestne vožnje od po sat vremena 1foto Aleksandar Latas Danas

Zbog nezadovoljstva odnosom države prema poljoprivredi i neispunjenih dogovora sa nadležnima iz maja, poljoprivrednici su danas, drugi dan zaredom, protestovali širom zemlje.

Naime, iako ih je Ministarstvo pozvalo na razgovore, uz ocene da je protest politički, poljoprivrednici kažu da će to biti moguće tek nakon ispunjenja zahteva, i to na „njihovom terenu“ ili u Ministarstvu, ali uz prisustvo medija.

U međuvremenu, u različitim delovima Srbije održavaju se protesti, a pojedine saobraćajnice su blokirane.

Kako je izgledao prvi dan protesta poljoprivrednika možete pročitati OVDE.

20.32 Porodica Jovanov dobila je noćas izvinjenje, među prvima tu tešku stranu reč izrekao je upravo doktor iz hitne pomoći, prenosi N1.

„Tvojoj supruzi se izvinjavam ja, duboko se izvinjavam. Tvojoj supruzi se stvarno izvinjavamo, ako smo je doveli u neko stanje stresa, niti smo neki nasilnici niti šta. Recite samo izvinite pa da se razilazimo. Evo ja ću da se izvinim isto. Izvinjavamo se i to je to“.

„Izvinjenje nije bilo baš kako smo se dogovorili, ali eto prihvatili smo to da ne bismo pravili veću frku“, rekao je Jovanov.

19.40 Ni posle 24 sata, od kada su poljoprivrednici koji protestuju u Vojvodini i drugim gradovima u Srbiji predali svoje zahteve, nisu dobili nikakav odgovor od države, rekao je za N1 Goran Filipović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika.

„Prošla su puna 24 sata i mi nismo dobili nikakav odgovor Vlade, ni mejlom, ni pismeno tako da smo morali nepšto da preduzmemo. Mi ćemo, kako se to kaže, od sada, svakim danom taj kaiš stezati. Noći ćemo provoditi ovde, ispred rafinerije, dok sve što smo tražili ne bude sporvedeno. Sutra ćemo imati protestnu vožnju oko kružnog toka u Novom Sadu, kao i danas, ali sada tri puta po sat vremena. Znam da građani to ne vole ali ih molimo za strpljenje jer ove probleme moramo rešiti“, rekao je Filipović.

18.10 Goran Ješić, nekadašnji pokrajinski funkcioner, za Danas kaže da je pitanje raspodele para, odnosno budžeta, par ekeselans političko pitanje.

– Naravno da oni koji protestuju pozivaju ljude i u njihovom je ineteresu da što više političkih činilaca i organizacija bude na tim protestima da bi se njihovi ciljevi ostvarili. To je svuda normalno, osim u Srbiji – kaže on.

Upitan zašto je to tako, odgovara da u Srbiji nemamo prave sindikalne organizacije, što bi udruženje poljoprivrednika trebalo da bude.

– Zato smo tu gde jesmo. Svakom je u interesu da ostvari svoje ciljeve, a ciljevi su veća plate, u ovom slučaju veće subvencije, i normalno je da političari budu tamo. Zašto ih ne puštaju ili ih ne pozivaju to nije pitanje za mene – zaključuje Ješić.

16.20 Stranka Srbija Centar (Srce) pružila je danas podršku poljoprivrednicima koji su organizovali proteste i blokade saobraćaja, navodeći kao razlog izuzetno lošu ekonomsku situaciju zbog neodgovornih postupaka vlasti.

Veoma tešku situaciju u agraru, koja je već izazivala revolt među poljoprivrednicima, dodatno otežava drastičan pad cena poljoprivrednih proizvoda u odnosu na prošlu godinu, dok je repromaterijal zadržao izuzetno visoke cene. Subvencije po hektaru poljoprivrednog zemljišta su najmanje u Evropi, ali i pored toga mnogim poljoprivrednim proizvođačima nisu ni isplaćene, tvrde iz Srca.

15.57 Kako javlja portal 021, vožnja traktora po kružnom toku i usporavanje saobraćaja trajali su oko 40 minuta jer se napravila velika gužva.

Podsećamo, najavljeno je bilo da će trajati do 16 časova.

15.36 Nervozni vozači automobila i autobusa voze preko trotoara, u pokušaju da izbegnu blokadu. Stigla je i saobraćajna policija.

15.11 Počela je blokada kružnog toka na putu Šajkaških odreda, na izlazu na auto-put za Beograd i magistralni put za Zrenjanin iz Novog sada, javlja N1.

Blokada nije potpuna, već delimična. Traktori su izašli i usporavaju saobraćaj na ovim putevima.

Ovaj kružni tok nalazi se na nekoliko stotina metara od novosadske rafinerije, koju blokiraju traktori duže od 24 sata. Ova blokada će se nastaviti, sa idejom da se uspori distribucija nafte i Vlada Srbije primora da pregovara.

15.00 Doktor Rade Panić iz Nezavisnog sindikata lekara i farmaceuta izjavio je danas da načelnik Hitne pomoći iz Kovina Srđan Nenek ne zaslužuje da bude lekar jer je odbio da pregleda bolesnu decu u Bavaništu, čiju je kuću s grupom pristalica Srpske napredne stranke (SNS) juče držao u blokadi.

Kada bi Lekarska komora radila svoj posao, kazao je Panić agenciji Beta, doktor Nenek bi sigurno bio kažnjen.

„Lekar ili bilo koji drugi zdravstveni radnik bilo gde da se nalazi mora da pruži hitnu medicinsku pomoć. U slučaju bolesne dece iz Bavaništa ne znamo da li je bila potrebna hitna medicinska pomoć, ali s moralne strane kolega Nemek je morao da izvrši pregled i da ustanovi kakva je pomoć deci potrebna. To što kolega nije pregledao decu je s moralne strane dno dna i on ne zaslužuje da bude lekar“, rekao je Panić.

14.57 Poljoprivrednici koji su od jutros u blokadi magistralnog puta Zrenjanin – Novi Sad kod Aradca, na tom mestu postavili su šator ispod kog se, polako, okupljaju.

14.55 Kako javlja Nova.rs, završena jednočasovna blokada u Čenti, a saobraćaj normalno fukcioniše u oba smera.

14.35 Zbog nereagovanja Vlade Srbije i Ministarstva poljoprivrede, poljoprivednici u Novom Sadu odlučili su da radikalizuju protest i danas u 15 časova će biti organizovana blokada kružnog toka na putu koji izlazi na auto-put Novi Sad-Beograd i magistralini put od Novog Sada do Zrenjanina.

Ta blokada će trajati od 15 do 16 časova, a za to vreme deo traktora će ostati parkiran ispred kapija Rafinerije.

Radilaizacija je najavljena i za stura kada će u 11 časova krenuti u protestnu vožnju, a najavljena je i delimična blokada Bulevara Mihaila Pupina, kod zgrade pokrajinske vlade.

Oni neće preprečiti put, ali će voziti sporo kako bi usporili saobraćaj, objasnili su.

14.15 Poljoprivrednici kod Sobotice blokirali su kružni tok sporom vožnjom, a u blokadi učestvuje više desetina traktora, javlja Nova.rs.

14.03 Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je danas da vlast kukavički beži kada se susretne s otporom građana kao što je to bilo juče u Bavaništu.

13.58 Poljoprivrednici iz Subotice soapštili da neće prihvatiti refakciju za „plavi dizel“, već isključivo plaćanje na pumpi bez akciza sa PDV-om, prenosi portal Subotica.com.

– Nama je u maju obećano da ćemo od 1. januara naredne godine moći da na pumpama točimo „plavi dizel“ bez akcize sa PDV-om. Pošto od dogovora do danas ništa nije urađeno kako bi to bilo omogućeno paorima, resorno ministarstvo je donelo odluku da mi na pumpama plaćamo punu cenu, a onda će Ministarstvo finansija nama refundirati novac kada podnesemo zahtev. Mi smo protiv toga, jer to nije praksa nigde u okruženju i ne možemo to da prihvatimo – izričit je Damir Perčić, lokalni poljoprivrednik. Kako dodaje, poljoprivrednici zahtevaju „da se ispoštuje otpis kompletne akcize na licu mesta i da se paorima omogući da toče na svim pumpama, a ne da ljudi prelaze i po 20 kilometara sa traktorom kako bi došli do prve NIS-ove pumpe“.

 

13.10 Poljoprivrednici sa juga naše zemlje kažu da subvencije još uvek nisu isplaćene, uprkos tvrdnji ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković.

„Na ovu tvrdnju svi se zamislimo, i bude nam malo neprijatno“, kaže jedan od njih.

12.57  Poljoprivrednici iz Aradca i okolnih sela sa teritorije grada Zrenjanina i danas su organizovali blokade puta Zrenjanin – Novi Sad u trajanju od po sat vremena. Saobraćaj je obustavljen za kamione i autobuse, dok se putnički saobraćaj odvija starim putem kroz Aradac, piše N1.

12.16 Poljoprivrednik Jovan Jovanov, kom je juče blokirana kuća, kaže za N1 da se sada boji i da li će mu majka ostati bez posla, jer, kako je kazao, javili su joj da ne mora da dođe ako se ne oseća dobro.

„Nastavljamo da podržavamo blokade, dali smo svoju reč i radimo na tome da je održimo. Borićemo se za svoja prava. Plašim se za majku jer je godinu i po dana pred penziju. Ipak, ako do otkaza dođe, biće obavešteni mediji. Nadam se da ne nastavljamo zlu krv, već da će se završiti mirnim putem“, poručuje Jovanov.

Takođe, da policija nije htela da skloni automobile koji blokiraju ulaz u njegovu kuću.

12.15  Poljoprivrednik Đoka Ćurčić koji je na blokadi Rafinerije nafte u Novom Sadu rekao je da nije tačno da tehnička Vlada kako je rekla ministarka poljoprivrede Jelena Tanaksović ne može da ispuni zahteve i da je potrebna samo volja.

„Neka ministarka Tanasković ne priča da je sve ispunjeno i neka ne manipuliše građane netačnim informacijama“, rekao je Ćurčić i dodao da im se niko iz Rafinerije do sada nije obraćao.

11.57 Kako je za TV Nova kazao voćar iz Međurečja Sloba Radivojević, zbog loše situacije u voćarstvu, moraće da se pridruže protestima poljoprivrednika.

„Mi podržavamo poljoprivrednike, ja sam uz Udruženja malinara „Golijski zdravi proizvodi“ iz Međurečja i želimo da se pridružimo njima. I mi smo ojađeni od ove države. Malinu koju smo prošle godine davali za 510 dinara, ove godine smo davali od 150 do 240 dinara. Moraćemo da se pridružimo protestima jer smo dovedeni do ruba propasti i najgore je što pola naroda nije naplatilo ni dinar od maline“, podseća Radivojević.

On je pozvao sve malinare na Andrićev venac da izraze nezadovoljstvo, a ako im nadležni ne izađu u susret, da radikalizuju proteste.

11.43 Poljoprivrednici ne odustaju od pokušaja da blokiraju i Rafineriju u Pančevu. Blokade se odvijaju i na više saobraćajnca u Vojvodini.

11.24  Organizacija Akcija progresivne Vojvodine (APV) podržala je danas proteste poljoprivrednika koji od 13. novembra blokiraju nekoliko saobraćajnica i magistralnih puteva u Vojvodini i osudila je pokušaj aktivista Srpske napredne stranke (SNS) da nasilnički uguše protest u Bavaništu.

„Srpska napredna stranka je učinila sve da, otkako je na vlasti, rasproda naš najdragoceniji resurs – plodnu vojvođansku zemlju i sistematski uništi poljoprivredu i poljoprivrednike u Vojvodini“, navodi se u saopštenju APV.

11.22 Predstavnik Ujedinjenih udruženja poljoprivrednika Marko Gabrić rekao je za agenciju Beta da je moguća i radikalizacija protesta, ukoliko se zahtevi koji su prihvaćeni na pregovorima u maju mesecu ne ispune.

Subotički paori su drugog dana protesta, u 10.00 časova, nastavili protestne vožnje traktorima oko kružnog toka na Žedničkom putu zbog čega je saobraćaj na tom delu grada Subotice usporen.

11.07  Koalicija NADA ocenila je danas, povodom protesta poljoprivrednika u Srbiji, da je potrebna vlast koja će voditi drugačiju agrarnu politiku i imati jasnu strategiju za razvoj poljoprivrede.

„Poljoprivrednici opravdano traže od Vlade Srbije ispunjenje obećanog iz maja meseca, kada su obustavili svoj protest. Na ovakav potez naterala ih je muka, jer se njihove nedaće gomilaju godinama zbog loše politike vlasti prema agraru“, naveo je u saopštenju poslanik koalicije NADA Zoran Sandić.

11.06 Poljoprivrednik Jovan Jovanov, ispred čije kuće je juče došlo do incidenta, kada je grupa ljudi predvođena lokalnim SNS funkcionerom blokirala njegovu kuću, za N1 kaže da je zabrinut za svoju bezbednost, ali da nastavljaju sa protestima.

11.01 Protestu poljoprivrednika koji su počeli juče u Srbiji pridružili su se danas poljoprivrednici udruženja „Stig“ iz Braničevskog okruga, ali bez blokade saobraćaja.

10.20 Kako javljaju poljoprivrednici, blokada u Subotici i Aradacu je u toku. Takođe, svih šest ulaza u rafineriju u Novom Sadu i danas je blokirano, te cisterne ne mogu ući ni izaći sa ovog prostora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

10.18 Agroanalitičar Branislav Gulan istakao je za N1 da se poljoprivrednika seti samo kada izađu na proteste ili kada su izbori.

„Iako strategija predviđa konstantan rast poljoprivrede, imamo strategiju pada a ne rasta“, kaže Gulan.

10.12 Udruženja poljoprivrednika Pančevački ratari, Agrarni forum i Građanska neposlušnost saopštili su danas da podržavaju protest do ispunjenja zahteva da se agrarni budžet poveća za 2024. godinu na deset odsto i isplati poljoprivrednicima 400 evra po hektaru.

„Mi smo u otvorenom pismu, 9. oktobra, u vreme usvajanja budžeta Srbije tražili da se agrarni budžet poveća na deset odsto kako bi se moglo isplatiti po 400 evra po hektaru svim poljoprivrednicima“, navedeno je u saopštenju.

09.30 Početak protesta u Staroj Pazovi i Gložanu najavljen je za devet časova. U Čenti je od 10 časova planirana blokada, a okupljanja u ovo vreme predviđena su u Bačkom Petrovcu, dok je blokada rafinerije u Novom Sadu planirana ceo dan.

Protest predvode četiri udruženja – Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice, Savez udruženja poljoprivrednika Banata i Udruženje poljoprivrednika Aradac, koja u saopštenju za medije navode da je ispunjenje zahteva preduslov da dalje pregovore sa nadležnima.

Njih podržavaju „Elemirski paori” Elemir, „Složni Pidikanci” iz Bavaništa, „Paori iz Padine” Padina, Sombora, Bačke Palanke, Bačkog Petrovca,Čelareva, Kulpina, Dolova , Crvenke ,Čeneja , Kisača , Perleza, Stepanovićeva, Futoga, Žablja, Farkaždina,Vojvode Stepe, Bantaskog Karađorđeva , Kikinde, Stare Pazove,Đurđeva,Čuruga Inđije,Botoša,Čente, Crvenke,Gospođinaca, Orlovata, Tomaševaca , Idvora,Kovilja,Bača, Vajske, Vilova, Ćuprije.

Oni traže subvencije po hektaru od 300 evra, „plavi dizel“ bez akcize za 100 litara po hektaru, odnosno da dizel na svim pumpama bude bez akcize plus PDV od 1. januara.

Takođe zahtevaju i da premija za mleko bude 19 dinara po litru na osnovu dogovora iz maja, subvencija po kravi 40.000 dinara, subvencionisane kredite od jedan odsto koji se mogu koristiti i za refinansiranje postojećih kredita, kao i sistemsko uređenje zakonom o robnoj berzi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari