Da li je opoziciji mesto uz poljoprivrednike? 1Foto: A. Latas/Danas

Zbog nezadovoljstva odnosom države prema poljoprivredi i neispunjenih dogovora sa nadležnima iz maja, poljoprivrednici već dva dana protestuju širom zemlje blokirajući loklane puteve i ulaze u rafinerije Novi Sad i Pančevo.

Dok tehnička premijerka ćuti, a nije se u vreme pisanja ovog teksta oglasio ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Ministarstvo poljoprevrede poziva poljoprivrednike na razgovore, uz ocenu da je protest politički.

Poljoprivrednici kažu da će razgovori biti mogući posle ispunjenja zahteva, i to na „njihovom terenu“ ili u Ministarstvu, ali uz prisustvo medija.

Sve se to dešava u drugoj nedelji izborne kampanje za glasanje koje će biti održano 17. decembra.

Deo opozicionih partija se oglasio saopštenjima u kojima podržavaju proteste, a Srđan Milivojević i Aleksandar Jovanović Ćuta, sa opozicione liste „Srbija protov nasilja – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić“ su u ponedeljak uveče otišli u Bavanište gde su kuću poljoprivrednika Jovana Jovanova kolima blokirali, kako je navedeno, pripadnici vladajuće SNS.

U utorak su poljoprivrednici najavili radikalizaciju blokada puteva i u 15 sati blokirali u Novom Sadu blokirali izlaz na auto-put ka Beogradu i magistralni put za Zrenjanin. Blokada nije potpuna, već delimična. Traktori su izašli i usporavaju saobraćaj na ovim putevima.

S obzirom na to da su poljoprivrednici odlučni u svojim zahtevima, otvorilo se pitanje hoće li im opozicija, osim saopštenjima, pomoći tako što će im se pridružiti na blokadama.

U Novom DSS nam je rečeno da će na blokadu u Novom Sadu utorak otići Zoran Sandić, potpredsednik ove stranke i član skupštinskog Odbora za poljoprivredu. A poslanik Dveri Ivan Kostić nam je rekao da će tamo otići neko iz ove partije. Nosilac opozicione liste „Srbija protiv nasilja“ Miroslav Aleksić kratko nam je rekao da zasad neće ići na blokade, ali nije naveo zašto.

Od ostalih lidera opozicionih partija koje smo pitali nismo dobili odgovore.

Nije nevažno ni pitanje i da li je uopšte mesto opoziciji na tim protestima.

Goran Ješić, nekadašnji pokrajinski funkcioner, za Danas kaže da je pitanje raspodele para, odnosno budžeta, par ekeselans političko pitanje.

– Naravno da oni koji protestuju pozivaju ljude i u njihovom je ineteresu da što više političkih činilaca i organizacija bude na tim protestima da bi se njihovi ciljevi ostvarili. To je svuda normalno, osim u Srbiji – kaže on.

Upitan zašto je to tako, odgovara da u Srbiji nemamo prave sindikalne organizacije, što bi udruženje poljoprivrednika trebalo da bude.

– Zato smo tu gde jesmo. Svakom je u interesu da ostvari svoje ciljeve, a ciljevi su veća plate, u ovom slučaju veće subvencije, i normalno je da političari budu tamo. Zašto ih ne puštaju ili ih ne pozivaju to nije pitanje za mene – zaključuje Ješić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari