Sidni Poatje: Veran sebi 1Foto: BETA Photo by Dan Steinberg Invision AP

Amerika pre i posle predsednikovanja Donalda Trampa nikada više neće biti ista.

Podeljenost društva po svim mogućim pitanjima: ideološkim, verskim, ekonomskim i rasnim čini se nikada nije bila veća, a ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja prošle godine dovelo je do stvaranja pokreta „Crni životi su važni“.

U tom kontekstu treba posmatrati i odluku kojom je Državni univerzitet Arizone svojoj novoj filmskoj školi dao ime legendarnog glumca, reditelja i ambasadora Bahama u Japanu od 1997. do 2007. Sidnija Poatjea, koji je napunio 93 godine.

A to je odluka da se jednoj visokoškolskoj ustanovi da ime po ozbiljnom glumcu koji nije dozvolio da mu rasa kojoj pripada bude prepreka, već mu je to bio izazov da pokaže i dokaže društvu da crnci jesu ravnopravni.

On je 1964. za film „Poljski ljiljani“ dobio Oskara za glavnu mušku ulogu i prvi je Afroamerikanac koji je dobio ovu nagradu u toj kategoriji.

Njegove uloge u filmovima „Pogodi ko dolazi na večeru“ i „Gospodinu s ljubavlju“ iz 1967.  doprinele su uklanjanju prepreka između crnaca i belaca.

Njegov talenat, vrednoća, lični integritet i šarm pomogli su mu da se izbori za ravnopravnost sa belim zvezdama onoga vremena.

Njegov lik je bio inspiracija za strip junaka Zeleni Fenjer odnosno Džona Stjuarta.

Koliko je borba za prava crnaca odredila njegov život govori i ova izjava: „Živeo sam u zemlji u kojoj nisam mogao da živim gde hoću, živeo sam u zemlji u kojoj nisam mogao da idem kud hoću i da jedem gde hoću, živeo sam u zemlji u kojoj nisam mogao da dobijem posao koji hoću, osim kada neko nije zažmurio nad rasom i kastom kojoj pripadam.“

Rođen je 1927. godine u Majamiju, a odrastao na Bahamima.

Sin je farmera koji je uzgajao paradajz, sledio je svoj san i postao je holivudska zvezda.

Najzapaženiji je bio po ulogama u filmovima „Džungla na školskoj tabli“, „U vrelini noći“ i „Bekstvo u lancima“ između ostalih.

Za svoj doprinos filmskoj umetnosti 1974. dobio je titulu Viteza Britanske imperije, a 2009. Predsedničku medalju slobode Sjedinjenih Država, najviše građansko priznanje u ovoj zemlji.

Sidni Poatje se već duže vreme ne pojavljuje u javnosti, a njegova ćerka Beverli Poatje Henderson je u izjavi medijima rekla da se nada da će studenti ove škole preuzeti odgovornost za sebe.

„Onako kako je to uradio moj otac i ispričati svoje priče bez obzira na finansije. Ali moraš biti veran sebi“, rekla je Henderson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari