Članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije najavljuju obustavu rada u svim školama u četvrtak 1foto EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Članovi Nezavisnog sindikat prosvetnih radnika Srbije (NSPRS) u četvrtak, 16. maja obustaviće rad u svim školama zbog ugrožene bezbednosti na radu, saopštio je taj sindikat.

“Nasilje nad zaposlenima u ustanovama obrazovanja ne jenjava. Prošlonedeljni slučaj prebijanja nastavnika u Srednjoj tehničkoj školi „9. maj“ u Bačkoj Palanci je samo vrh ledenog brega koji je zbog svoje brutalnosti dospeo u javnost”, kažu u NSPRS.

Još nakon slučaja psihičkog, fizičkog i digitalnog nasilja nad nastavnicom u Trsteniku 2022. godine, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije uputio je Vladi i Skupštini Srbije zahtev da se izmenom većeg broja propisa zaustavi očigledno narastajući talas nasilja u školama.

Zahtevane su izmene Krivičnog zakonika kojima bi se definisala oštra sankcija za svaki vid nasilja u školi i u vezi s radom u školi, ukidanje anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji, i uvođenje mogućnosti suspenzije iz nastave učenika – nasilnika po brzoj i jednostavnoj proceduri.
Uprkos velikom broju incidenata i tragičnim događajima u školama koji su usledili, vlast te zahteve uporno ignoriše, navodi NSPRS.

Sindikat je pozvao zaposlene u prosveti, ali i sve druge građane koji žele da škole budu mesto spokojnog rada i boravka učenika i nastavnika, da 16.maja dođu na protestni skup ispred Skupštine Srbije.

“Pozivamo i Slavicu Đukić Dejanović da dođe na ovaj skup i suoči se s istinom o resoru na čijem je čelu, umesto što u okviru izborne kampanje posećuje škole u kojima su direktori kadrovi Socijalističke partije Srbje. Ili neka odmah podnese ostavku”, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari