Gradonačelnik Niša Miloš Simonović rekao je juče da će predstojeći Humanitarni centar za reagovanje u vanrednim situacijama za Zapadni Balkan biti smešten u nekom od vojnih objekata u Nišu.

– Predstavnici Rusije već pregovaraju sa Ministarstvom odbrane Srbije oko korišćenja nekih vojnih objekata u Nišu za smeštaj tog centra, a i niški aerodrom biće stavljen u funkciju centra. U Nišu će se nalaziti posebne jedinice za reagovanje u vanrednim situacijama u ovom delu Evrope, kao i odgovarajuća tehnička podrška, kao što su avionske i helikopterske. Niš je izabran za sedište ovog centra zbog dobre geostrateške pozicije – rekao je za Danas Simonović.

Simonović je negirao da izgradnja ovakvog centra uz podršku Rusije stavlja van snage sporazum o saradnji sa američkom vladinom organizacijom USAID o planiranju i reagovanju u vanrednim situacijama, koji je grad Niš potpisao novembra prošle godine.

– Radi se paralelno, na dva koloseka, i sa predstavnicima Rusije i američke organizacije i ovakvi sporazumi nisu u sukobu – rekao je Simonović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari