Sindikat obrazovanja Čačak: Nismo kalkulisali sa Danom žalosti, kao što je država 1foto Aleksandar Roknić Danas

Većinski sindikat čačanskih prosvetnih radnika „Sindikat obrazovanja Čačak“ saopštio je danas da nije „kalkulisao“ sa Danom žalosti, koji je za njih počeo dan nakon tragedije u beogradskoj osnovnoj školi, „a ne posle dva dana, kao što su odlučili državni organi“.

„Dan posle najtragičnijeg dana po Srbiju, koji nije bio Dan žalosti jer utakmica se morala odigrati, načelnica Školske uprave u Čačku (Slađana Parezanović) osporila je odluku (čačanskog) sindikata prosvetnih radnika da škole u tom gradu obustavom nastave 4. maja započnu Dane žalosti“, navodi se u saopštnju tog sindikata.

Parezanović je ocenila da nastavu nije trebalo prekidati i ostaviti učenike da budu prepušteni sami sebi i društvenim mrežama jer su njihovi roditelji na poslu.

„Poštovana, prosvetni radnici su zanemeli. Nemajući poverenja u sistem koji našim učenicima i nama treba da omogući bezbedno i sigurno okruženje, a smatrajući da spokojstvo roditeljskog doma u teškim traumatičnim trenucima deci uliva sigurnost i vraća osećaj bezbednosti, doneli smo odluku koju osporavate“, navodi se u saopštenju sindikata.

Prema rečima načelnice Školske uprave, učitelji, nastavnici, stručni saradnici, direktori i svi zaposleni u školama trebalo je da toga dana budu oni koji pokazuju da svaki učenik u svoju školu može i treba da ima poverenja.

„Sindikat obrazovanja Čačak“ je ocenio da „empirijski podaci ukazuju na činjenicu da se nizak nivo poverenja roditelja/staratelja u okruženje i institucije, negativno reflektuje na kapacitete dece i njihov razvoj osećanja samopouzdanja i samoefikasnosti, kao ključnih zaštitnih faktora“.

„Shodno tome, Školska uprava je trebalo da inicira formiranje Timova za podršku roditeljima na nivou Moravičkog okruga, kako bi povratili poverenje u institucije i sistem u kome se svi osećamo kao da smo prepušteni sami sebi“, navodi se u saopštenju.

Gimnazija u Čačku je bila jedna od dve srednje škole koje jedine u četvrtak, 4. maja, nisu obustavile nastavu, ocenivši ranije da je odluka „Sindikata obrazovanja Čačak“ o obustavi nastave bila „neprimerena trenutku“ .

„Nastavnici Gimnazije smatraju da bi u ovim teškim danima za naše društvo i državu svi nastavnici trebalo da budu sa svojim učenicima i da zajednički, uz ljubav prema znanju, saradnju i međusobno poverenje lakše prebrodimo ovaj težak udarac za prosvetni sistem i sve nas“, navodi se u ranijem saopštenju Gimnazije koje je potpisao direktor Ivan Ružičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari