Sindikat zaposlenih policije odgovorio na "prozivke": U ovim školama se ne obrađuje "Dorotej" 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND - Vesna Andrić

Kao odgovor na prozivke, kako kažu, pojedinaca koji su ih napadali zbog toga što su gimnazijama u Srbiji uputili zahtev da se izjasne o romanu „Dorotej“ Dobrila Nenadića, Sindikat zaposlenih policije je na svom Fejsbuk nalogu objavio dopise gimnazija iz Ćuprije i Dimitrovgrada, u kojima navode da se ova knjiga ne obrađuje u nastavi u tim školama.

Kako je Danas pisao, Sindikat zaposlenih policije tražio je od velikog broja gimnazija u Srbiji da se izjasne o romanu „Dorotej“, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Sindikat je zanimalo da li su stručna lica pročitala ovu knjigu, ko je i kada naložio njeno uvođenje u nastavu, da li su imali saglasnost roditelja da deca uče ove sadržaje i da li se s tim slažu zaposleni u školi.

Na pitanje sindikata da li se zaposleni slažu da deca uče ovakve sadržaje, iz Gimnazije u Ćupriji, kako stoji u objavljenom dokumentu, piše: ne slažemo se, dok su iz gimnazije „Sveti Kirilo i Metodije“ u Dimitrovgradu naveli da ovu knjigu, i pored toga što je obavezna po planu i programu, ne obrađuju.

„U našoj školi knjiga „Dorotej“ od pisca Dobrila Nenadića od pre nekoliko godina je obavezna po planu i programu za učenike prvog razreda gimnazije. Naša stručna lica su naravno upoznata i pročitala su navedenu knjigu. Međutim, smatrajući da je njen sadržaj neprikladan za njihov uzrast, i pored toga što je ona obavezna po plan i programu, oni u svojoj nastavi ne obrađuju navedenu knjigu“, piše u dokumentu objavljenom na Fb profilu sindikata, koji je potpisla sekretar gimnazije „Sveti Kirilo i Metodije“ Tijana Petrov.

Iz ćuprijske gimnazije su odgovorili da su lica zadužena za obrazovni sadržaj pročitala navedenu knjigu, da je ona uvrštena u nastavu na osnovu propisanog plana i programa od strane Ministarstva prosvete, te da o tome nisu obavestili roditelje jer je ova knjiga isključena iz obrade od strane predmetnih nastavnika.

Zbog toga nisu ni tražili saglasnost roditelja da deca uče ove sadržaje, stoji u dokumentu s potpisom direktora Darka Miljanića.

Redakcija Danasa pozvala je obe škole da proveri autentičnost objavljenih odgovora i zatražila komentar zbog čega smatraju da je „Dorotej“ neprikladan za učenike prvog razreda, ali nam je rečeno da direktori nisu tu.

Pitanja smo poslali i na imej adrese. Njihov odgovor čekamo.

Po drugi put smo pitali Ministarstvo prosvete da li će reagovati zbog zahteva Sindikata zaposlenih policije i da li škole imaju pravo da samoinicijativno isključe sadržaje iz obaveznog dela nastavnog programa. I komentar Ministarstva čekamo.

Za sada je reagovalo samo Društvo za srpski jezik i književnost Srbije, koje je, podsetimo, pozvalo kolege da ne odgovaraju na „besmislena pitanja“ i ocenilo da direktori škola koji očekuju da nastavnici srpskog odgovaraju na ovakve zahteve dodatno ponižavaju prosvetne radnike i sami rade na daljem urušavanju prosvetnog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari