Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti osudio pritisak na kolege iz Novog Sada: "Zaposleni svakodnevno odlaze jer su poniženi, slabo plaćeni i uslovi za rad su im loši" 1Foto: A. L./Danas

Osuđujemo sve vrste nasilja, pozivamo nadležne da reaguju, pozivamo resorno ministarstvo da se oglasi i zaštiti koleginice i kolege u centru, saopštio je danas Sindikat zaposlenih u socijalnoj zaštiti.

Oni su pozvali nadležne da reaguju i zaštite zaposlene u centru za socijalni rad.

„Smatramo da je sve otišlo predaleko i da su uslovi za rad u sistemu postali nepodnošljivi. Vrlo smo zabrinuti i činjenicom da se ovo pitanje sve više politizuje i skreće pažnja sa suštinskog problema“, naveli su u saopštenju.

Oni su zatražili od svih da puste centre za socijalni rad da rade svoj posao.

„Ovakav pristup i reakcija vodi u bezakonje i potpuni gubitak legitimiteta centara za socijalni rad“, poručili su iz Sindikata.

Oni podsećaju da već godinama ukazuju na probleme u sistemu socijalne zaštite.

„Pokušavamo da skrenemo pažnju donosiocima odluka da zaposleni u sistemu socijalne zaštite nošeni entuzijazmom obavljaju poverene poslove i javna ovlašćenja, jer imaju najniže zarade, podele unutar sistema sa četiri cene rada, nedovoljan broj radnika, loša kadrovska rešenja, rade u lošim uslovima, sa programom koji se teško primenjuje u centrima, sa sve kompleksnijom problematikom i lošom koordinacijom sa drugim sistemima i uprkos svemu funkcionišu, ali pitanje je dokle“, navodi se u saopštenju.

Oni ukazuju da zaposleni u centrima za socijalni rad, pa i u ostalim ustanovama socijalne zaštite svakodnevno odlaze jer su poniženi, slabo plaćeni, uslovi za rad loši, a odgovornost prevelika i ne mogu više sa time da se nose.

„U skorije vreme neće imati ko da radi u centrima za socijalni rad i ostalim ustanovama socijalne zaštite“, poručili su oni.

Oni su uputili podršku koleginicama i kolegama iz centra za socijalni rad Grada Novog Sada.

„Nudimo im svu vrstu pomoći i podrške jer danima preživljavaju linč i nasilje, to nije pravi put i nikako nije u interesu maloletne dece i ostale dece koja su u prihvatilištu“, saopštili su.

Iz Sindikata apeluji na nadležne da hitno reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima.

„Od početka smo imali samo jednu blagu i zakasnelu reakciju pokrajinskog sekretarijata i zavoda, koja je nažalost, rezultirala nasiljem“, zaključili su oni.

Podsećamo, sve je počelao tvrdnjama novosađanke Ane Mihaljici, koja je rekla da joj je troje dece neosnovano oduzeto.

Troje maloletnika od tri, šest i 10 godina smešteni su u Sigurnu dečiju kuću od polovine novembra zbog navodnog zanemarivanja i potencijalnog nasilja u porodici.

Međutim, advokat, majka smatraju da Centar ovim krši propise.

Centar za socijalni rad kaže da je u ovom slučaju utvrđeno da roditelj grubo zanemaruje svoje roditeljske dužnosti.

Nakon toga je održan i protest građana ispred novosadskog Centra za socijalni rad.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari