Sindikati i Ministarstvo prosvete usaglasili su na jučerašnjem sastanku tekst posebnog kolektivnog ugovora, koji bi mogao da bude potpisan sutra, nakon što se o njemu izjasni Vlada Srbije. Ministarstvo je najavilo da će u toku jučerašnjeg dana proslediti sindikatima predlog sporazuma o prekidu štrajka, ali do zaključenja ovog izdanja Danasa taj dopis nije stigao do prosvetara. Predsednik GSPRS „Nezavisnost“ Tomislav Živanović kaže za naš list da će sporazum verovatno stići danas i da će o ponudi najpre raspravljati štrajkački odbor sva četiri sindikata, a u 15 sati zakazan je nastavak pregovora u Ministarstvu.

I ministar prosvete Srđan Verbić i sindikati zadovoljni su što je postignut kompromis o kolektivnom ugovoru. Miodrag Sokić, potpredsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije, kaže za Danas da su prihvaćeni predlozi da predsednici sindikata u školama i dalje primaju nadoknadu za tu funkciju.

Oni će takođe biti zaštićeni od otkaza ako se pojave na listi tehnoloških viškova, a prosvetnim radnicima isplaćivaće se jubilarne nagrade i posle 35 godina staža.

Zaposlenima u obrazovanju biće isplaćivane novogodišnje i vidovdanske nagrade, što je bilo predviđeno i ranije, ali se od 2008. godine nije sprovodilo.

Sindikati navode da će iznos ovih nagrada biti preciziran tokom pregovora sa vladom, a kako nezvanično saznajemo, ovaj član će biti jedan od ključnih koji, ako se obe strane saglase, može da dovede do okončanja štrajka. Sindikati dodaju da je drugi uslov za prekid protesta uvođenje platnih razreda u javni sektor od 1. januara 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari