Šef francuske diplomatije Alen Žipe predložio je državama članicama Saveta UN za ljudska prava (UNHRC) da podnesu tužbu protiv Sirije Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu.


– Zadatak Saveta je da izrazi prezir čitavog sveta prema gnusnim zločinima koje Sirija čini nad svojim narodom – rekao je francuski ministar spoljnih poslova. Na jučerašnjoj vanrednoj sednici UNHCR u Ženevi diskutovalo se o poverljivom izveštaju koji je sačinio panel stručnjaka UN. U dokumentu se navode imena sirijskih vojnih i Vladinih zvaničnika protiv kojih bi mogla da bude pokrenuta istraga zbog zločina protiv čovečnosti.

Na sastanku Saveta takođe je zatražen hitan prekid vatre. Šefica UN za ljudska prava Nevi Pilaj izjavila je da je dobila izveštaje u kojima se navodi da je „zbog masovnih kampanja hapšenja“ koje je nad pobunjenicima sprovela sirijska vojska veliki broj civila lišen hrane, vode i lekova. Mala je verovatnoća da će zahtevi sa sednice UNHRC uticati na Vladu u Damasku, koja se trenutno bori za opstanak; oni se pre odnose na države poput Rusije i Kine koje se protive pokretanju bilo kakve međunarodne akcije protiv Sirije, ocenjuje Bi-Bi-Si. Sirijska vlada pojačava ofanzivu protiv pobunjenika širom zemlje, budući da je prvi put poslala snage u nekoliko gradova na severu zemlje.

Premijer Katara šeik Hamad bin Jasim al Tani rekao je da međunarodna zajednica treba da obezbedi oružje za sirijsku opoziciju, dok arapske države treba da ponude utočište pobunjenicima. „Smatram da treba da uradimo sve što je neophodno da bismo im pomogli (sirijskoj opoziciji), uključujući obezbeđivanje oružja da bi mogli da se brane“, kazao je predsednik katarske vlade tokom posete Norveškoj. Iako Zapad za sada odbacuje angažovanje NATO u Siriji kakvo je viđeno u Libiji, neke zemlje Persijskog zaliva naglašavaju da je potrebno zauzeti oštriji stav. Saudijska Arabija je ranije saopštila da će podržati ideju o naoružavanju pobunjenika.

Kolumnista Njujork tajmsa i spoljnopolitički novinar Rodžer Koen ocenjuje da su „nemilosrdnom Asadovom režimu dani odbrojani“, a opisujući situaciju u Siriji priseća se sudbine bivše Jugoslaviju, kako kaže, „prelepe zamisli koja nije davala rezultate“, te Libana i Iraka. „Elementi su slični, Sirija je multietnička država kojom vlada manjina gvozdenom pesnicom – kvazišiitski alaviti – koji zajedno s hrišćanima, druzima i drugim manjinama čine četvrtinu sirijskog stanovništva. Većinu čine suniti. A kada se u takvim zemljama otkloni gvozdena pesnica, sloboda se pre shvata kao oslobađanje jednih od drugih nego ujedinjenje u okviru novog liberalnog poretka“, naveo je Koen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari