S najveće svetske smotre skauta, koja je održana u Engleskoj od 27. jula do 8. avgusta i jednonedeljne posete prijateljima skautima u južnom Velsu, vratili su se ovih dana članovi Odreda izviđača „Boško Palkovljević Pinki“ iz Sremske Mitrovice, koji su bili deo srpske ekipe od 160 članova.

S najveće svetske smotre skauta, koja je održana u Engleskoj od 27. jula do 8. avgusta i jednonedeljne posete prijateljima skautima u južnom Velsu, vratili su se ovih dana članovi Odreda izviđača „Boško Palkovljević Pinki“ iz Sremske Mitrovice, koji su bili deo srpske ekipe od 160 članova. Najveća smotra skauta sveta održana je povodom stote godišnjice skautskog pokreta u Hilands parku, u Pokrajini Eseks, 40 kilometara od Londona. Okupila je više od 42.000 skauta iz skoro svih zemalja sveta.
Okosnicu Vojvođanske čete činilo je 16 izviđača iz Sremske Mitrovice. Otvaranju smotre predstavnika 28 miliona članova skauta u svetu, prisustvovali su istaknuti državnici i brojne ličnosti iz javnog života. Prenoseći svoje utiske, izviđači kažu da su ministri nekih zemalja sa svojim skautima deset dana živeli u gradu pod šatorima i učestvovali u svim aktivnostima na prezentaciji i popularizaciji svojih država i njihovih potencijala i bogatstava. Jedino naše skaute tokom Smotre nije posetio niko iz naše ambasade. Ovim nemarom države izviđači nisu bili iznenađeni jer su o svom trošku otišli na put na koji su poneli naše državne zastave koje su sami kupili. Ali, mladi skauti su se pokazali boljim ambasadorima od naših političara i uprkos svemu dostojno predstavljali našu državu.
– Velika svetska Smotra je potvrdila izvorne principe skautskog pokreta utkane u njegovu 100-godišnju tradiciju. U prvom planu bile su teme: svet kao globalno selo, elementi, energija, zemlja, otpad i reciklaža. Van terena, odvijale su se aktivnosti na vodi, avanture u Gilvil parku i pomoć lokalnoj zajednici. Naši članovi su prošli kroz sve aktivnosti i svi su, kao posebnu nagradu, dobili „bedž prijateljstva“ – kaže starešina Odreda Mile Kočić.
Mitrovčani su održali nekoliko prezentacija kulturno -istorijskog nasleđa Mitrovice i Srema, kao i prezentacije ekoloških tema, koje su, kako rekoše bile izuzetno posećene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari