SKOJ traži kamere kod Grobnice narodnih heroja na Kalemegdanu i popravku ploče na Slaviji 1Foto. D. Majstorović

Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) zatražio je danas od nadležnih u gradu Beogradu da se postave bezbedonosne kamere na Grobnici narodnih heroja na Kalemegdanu i poprave spomen ploču posvećena osnivačkom kongresu Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) na Trgu Slavija.

„Iako je Grobnica narodnih heroja u više navrata bila meta napada ultradesničarskih vandala, JP ‘Beogradska tvrđava’ već punih pet godina odbija zahtev SKOJ-a da se na mestu gde se nalazi postave kamere, a da, dok toga ne dođe, bude pod nadzorom čuvara 24 sata dnevno“, navodi se u saopštenju.

Dodali su i da je spomen tabla posvećena osnivačkom kongresu KPJ pored hotela Slavija oštećena 2017. godine tokom renoviranja trga, ali da Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda do sada nije preduzeo ništa kako bi se popravila.

„Nebriga i indolentnost nadležnih u Beogradu u ova dva slučaja jasno pokazuju nedopustivi maćehinski odnos prema značajnim kulturnim i istorijskim spomenicima i ignorantski stav prema antifašističkom kao i nasleđu organizovanog radničkog pokreta“, dodaje se u saopštenju.

SKOJ je najavio da će, u slučaju da ta dva zahteva ne budu ispunjena, pozvati antifašističke i levičarske organizacije na ulične proteste.

Grobnica narodnih heroja na Kalemegdanu nalazi se na šetalištu pod bedemom Beogradske tvrđave. Izgrađena je 1948. godine, a od 1983. godine ima status spomenika kultura. U njoj su sahranjeni član Politbirao SK KPJ Ivan Milutinović, sekretar CK SKOJ-a Ivo Lola Ribar, kao i narodni heroji Đuro Đaković i Moše Pijade. Na grobnici se nalazi natpis „Smrt fašizmu – sloboda narodu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari