Izjave lokalnih političara iz Preševa i Bujanovca koje su oni dali na skupu Lista prirodne Albanije u Tirani može se dvojako tumačiti. Prvo kao namera Ragmija Mustafe, Jonuza Muslijua i Orhana Redžepija da postignu jeftin politički marketing. No, u najmanju ruku sa druge strane je čudna reakcija Republičkog tužilaštva koje je odmah u tim izjavama otkrilo opasnost po državu Srbiju – kaže za Danas Riza Halimi, narodni poslanik Koalicije Albanaca Preševske doline i lider Partije za demokratsko delovanje.


Niko od predstavnika PDD nije učestvovao na skupu u Tirani. Kako vi gledate na to što se čulo na skupu Lista prirodne Albanije?

– Bio je to skup apsolutnih entuzijasta kome ne treba pridavati nikakav ozbiljniji značaj. No, jasno je da je on dobro došao lokalnim političarima iz Preševa i Bujanovca da od toga pribave sebi određeni politički marketing. To je metod po kome oni funkcionišu u poslednjih četiri-pet godina. Njima se to isplati, ali nisu svesni da na ovaj način nanose štetu sredini u kojoj deluju, jer ovakva retorika sasvim sigurno može da utiče ne samo na političku situaciju, već i na potencijalne investitore za kojima vapimo kako bismo poboljšali sveukupan ambijent za život na ovim prostorima.

Usledila je i reakcija iz Republičkog tužilaštva, koje je najavilo moguću istragu protiv trojice učesnika skupa u Albaniji.

– Mislim da tužilaštvo ima važnijih stvari kojima treba da se bavi. I sam sam u nekom drugom vremenu pretrpeo žestoke posledice zbog kažnjavanja za verbalni delikt, pa znam šta to znači. Umesto da se bave rasvetljavanjem ubistava koja su se desila još pre deset godina na području Preševa, tužilaštvo sada podiže tenziju najavljujući nekakvu istragu. Ovakva reakcija samo može dodatno da kod dela albanske javnosti u Preševu stvori privid „progona neistomišljenika“ i da donese još veću trenutnu političku korist onima koji to ne zaslužuju.

Ispada kao da je u ovom slučaju tužilaštvo naselo na političke izjave troje političara iz Preševa i Bujanovca. Ili smatrate da ima razloga za proveru navoda iz diskusija?

– Ponavljam, to je bio retorički egzibicionizam koji predstavlja metod rada tih političara. Oni tako opstaju i ne umeju drugačije. Stoga ne razumem ovakvu izjavu gospodina Tome Zorića. Uostalom, ovakvih retoričkih, čini mi se, incidenata pojedinih političara bilo je i ranije, ali se tada niko nije oglašavao sa zahtevom za istragu. Ponavljam da ne vidim razloge za ovakav postupak državnih organa i skrećem pažnju na nerasvetljene incidente u kojima počinioci ubistava i otmica Albanaca nikada nisu otkriveni. To je pravi posao za tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari