Skup profesora Filozofskog fakulteta zbog blokade u petak u podne: APV osudio "nasilni upad desničara pod vodstvom SNS" 1Foto: Danas/A. L.

Inicijativni odbor nastavnika Filozofskog fakulteta pozvao je kolege da se u petak u 12 sati okupe ispred zgrade Filozofskog fakulteta.

Povod je blokada fakulteta koja je u toku od četvrtka od 12 sati, kao i hajka koja već duže od nedelju dana traje protiv profesora tog fakulteta i novinara Dinka Gruhonjića, piše 021.rs.

U zgradi su ostali dekan, dva prodekana, nekoliko profesora i zaposlenih u stručnim službama Fakulteta kako bi, uz portira, osigurali bezbednost zgrade, imovine i javnih isprava koje se nalaze u zgradi.

Nastava i sve ostale planirane aktivnosti otkazane su do daljeg.

Profesorka Odseka za medijske studije Jelena Kleut kaže za da oni žele da drže svoje časove i da će od institucija sutra u 12 sati zahtevati da im se to omogući.

 

APV: Osuđujemo upad desničara pod rukovodstvom SNS

Akcija progresivne Vojvodine najoštrije osuđuje nasilni upad na Filozofski fakultet u Novom Sadu predstavnika „desničara pod rukovodstvom Srpske napredne stranke, koji su potom lancima blokirali vrata i profesorima i studentima onemogućili normalan boravak na fakultetu“.

– Na skupu i tokom blokade fakulteta, koja je još toku, uprkos poziva zaposlenih policiji da osigura bezbednost ustanove, dominiraju mladi ljudi s obeležjima desnoekstremističkih ideologija i majicama s likom Milorada Ulemeka Legije. Skup koji je organizovan pod izgovorom borbe protiv govora mržnje pokazao je u stvari kako na delu izgleda ispoljavanje mržnje i nasilja prema akademskim institucijama, profesorima i studentima koji su se usudili da javno iskažu svoj stav i ne učestvuju u progonu profesora Filozofskog fakulteta zasnovanom na lažima – kažu iz APV.

Oni zahtevaju da policija hitno ukloni nasilnike iz zgrade fakulteta, obezbedi njegov normalan rad i osigura autonomiju univerziteta ugroženu ovim nasilnim činom, te se pridružuju pozivu Inicijativnog odbora nastavnika na sutrašnje okupljanje zaposlenih sa FF.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari