Skup u Zrenjaninu povodom 20 godina od ubistva Zorana Đinđića 1Foto: M.P. / Danas

Gde smo kao društvo dospeli, zapravo se zaglavili u reformama, nakon ubistva prvog demokratskog premijera u Srbiji i kako mladi danas da shvate značaj demokratije teme su koje ponovo pokreću Pokret Novi optimizam u saradnji sa Demokartskom strankon i angažovanim pojedincima, saopšteno je danas u Zrenjaninu povodom obeležavanja 20. godina od ubistva Zorana Đinđića u ovom gradu.

Organizator skupa Branislav Grubački Guta podsetio je da je inicijativa koju je pokrenuo 2009. godine da Zrenjanin dobije trg sa nazivom Đinđića, zaživela godinu dana kasnije i imala veliku podršku tadašnjih stranaka na vlasti i građana.

On se na današnjoj konferenciji u Zrenjaninu, najavljujući događaj koji će se održati narednog vikenda, prisetio svega što je prethodilo tim događajima.

„Bio sam poslanik u Parlamentu, koji je za premijera izabrao Zorana Đinđića i bio sam svestan šta je značio atentant na tako značajnu ličnost u našoj politici, koja je za kratko vreme uradila više nego ijedna Vlada posle njega. To što se desilo je najdramatičniji događaj u novijoj istoriji zemlje, koji je imao trajne posledice po našu zemlju i demokratiju“, naveo je Grubački i podsetio da Novi optimizam godinama obeležava dan kada je prvi demokratski premijer Srbije streljan.

Prema rečima Alise Kockar, potpredsednice Demokartske stranke i predsednice Gradskog odnora DS u Zrenjaninu, danas mnogi svojataju Đinđićevo nasleđe.

„Svaki dan prisustvujemo reviziji istorije, svaki dan vidimo provlačenje Đinđića kroz tabolide i svojatanje negovog demokartskog nasleđa od strane onih koji nisu u stanju ništa slično da urade za svoju zemlju. Vidimo da se prikupljaju potpisi za oslobađanje njegovog ubice, da mu se dozvoljava izdavanje knjige iz zatvora. Zato je na nama u Demokatskoj stranci i demokratskim organizacijama i udruženjima da stalno podsećmo ko je on bio i za šta se borio“, navela je Kockareva.

Profesorka sociologije u zrenjaninskoj gimnaziji Senka Jankov najavila je za subotu, 11. mart, javni čas o Đinđiću i demokratiji, primetivši da mladi danas, kada se u školama ukida predmet o Ustavu, jedva da shvataju šta znače građanska prava, sloboda i demokratija.

U ime energije koju je Zrenjanin imao 2010. godine kada je doneta odluka da se preimenuje jedan trg u ovom gradu i nazove po ubijenom premijeru, Grubački je pozvao poštovaoce demokratije i sve građane da se okupe u subotu, 11. marta, u 11 časova, na Trgu dr Zorana Đinđića u Zrenjaninu u što većem broju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari