Građanima Smedereva isplaćeno je 1,6 miliona dinara iz budžeta opštine za 2009. godinu na ime obeštećenja zbog ujeda pasa lutalica. Tokom 2009. obeštećenje je tražilo 47 građana, a rešeno je 45 zahteva. Za zbrinjavanje pasa lutalica iz gradskog budžeta u toku prošle godine isplaćeno je 6,6 miliona dinara.

Gradska samouprava je tokom godina pokušavala na više načina da reši problem pasa lutalica, oformila je vlastitu službu za hvatanje pasa, angažovala službe drugih gradova, ranijih godina lovci su išli u hajku na pse. Nijedan pokušaj nije dao zadovoljavajuće rezultate. Kada je uvedena evidencija pasa i markiranje čipom, zbog visoke takse, odziv je bio simboličan. Članovi društva za zaštitu životinja „Apas“ uz minimalnu pomoć grada brinulo je o psima smeštenim u nekoliko neodgovarajućih boksova na placu Javnog komunalnog preduzeća Komunalac koje je 2008. preuzelo da u svom prihvatilištu brine o psima lutalicama.

– Na hvatanju i čuvanju pasa rade četvorica radnika. Pse svakodnevno hranimo hlebom, tri do četiri puta nedeljno kostima i povremeno granulama – opovrgava pisanje novina o lošim uslovima pasa u prihvatilištu vršilac dužnosti direktora Komunalca Julija Stojadinović.

Komunalac je vakcinisao 46 pasa u prihvatilištu i svima je ugrađen čip. Mada gradska uredba o držanju pasa određuje da jedan vlasnik može na teritoriji grada da drži najviše dva psa, „Komunalac“ je svih 46 čipovanih pasa, odredivši im proizvoljni datum štenjenja i davši im imena, registrovao na jednog radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari