Smederevska Palanka: Pretnja otkazom odbornici PSG-a ili racionalizacija u gradskom vodovodu 1Foto: N1

Biljani Purešević, izabranoj odbornici Pokreta slobodnih građana u Skupštini opštine Smederevska Palanka, dosadašnji predsednik te opštine Nikola Vučen implicitno je pretio otkazom na društvenoj mreži Fejsbuk objavio je PSG u saopštenju poslatom medijima, napominjući da je ona više godina zaposlena u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod” u ovom mestu.

Nikola Vučen je u komentaru ispod posta u kom se kritikuje rad gradske vlasti i ukazuje na potencijalnu korupciju Biljani Purešević napisao da će „posle praznika u njenom preduzeću doći do racionalizacije i optimizacije”, što je za Pokret slobodnih građana više nego jasna pretnja otkazom.

„Mada je ovde meni i više nego očigledno da će u vašem preduzeću posle 10. maja doći do ozbiljne racionalizacije i sitematizacije”, napisao je Vučen, ne zaboravivši da tom prilikom Biljani Purešević čestita Uskrs.

Oni podsećaju da ovo nije prvi put da njihova odbornica i članica Glavnog odbora trpi pritiske u ovoj opštini, jer joj je u toku predizborne kampanje rečeno da neće dobiti unapređenje iz oblasti zaštite na radu, za šta je o trošku Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod”, polagala stručni ispit, već je angažovana privatna firma da obavlja tu delatnost.

– U pitanju je čist mobing. Otkako je na mesto direktor Vodovoda pre pet godina došao Srđan Borić, kao kadar SNS-a, počeo je da me šikanira jer je poznato da nisam njihova politička istomišljenica. Pre njega direktor je bio Dušan Vuković, takođe iz Srpske napredne stranke ali je promenjen, jer je preduzeće u blokadi od 2014. godine a on nije želeo da posluje nezakonito, kaže ona, navodeći da je tada sve počelo.

Smederevska Palanka: Pretnja otkazom odbornici PSG-a ili racionalizacija u gradskom vodovodu 2
Odgovor predsednika opštine o racionalizaciji u Vodovodu smatram direktnom pretnjom da ću dobiti otkaz – Biljana Purešević, Foto: Privatna arhiva

Inače Biljana Purešević je završila državni fakultet, ima i master a raspoređena je da radi u finansijama Vodovoda kao referent za kompenzacije sa 4. stepenom obrazovanja.

– Direktor Borić je napravio sistematizaciju u preduzeću navodno prema stručnoj spremi a u Vodovodu je na razna mesta postavio kadrove koji nemaju adekvatne škole i diplome, kaže ona.

Nije tajna da se protivila politici, poslovanju i kadrovanju SNS-a, ne samo u svojoj firmi, javno je učestvovala u svim protestima protiv aktuelne vlasti u svom mestu i Beogradu i član je Glavnog odbora PSG-a.

– Uvek sam i javn0 odbijala da idem na njihove organizovane skupove podrške SNS-u i Aleksandru Vučiću. Nisu mogli da me nikako uteraju u atobuse. Umela sam u šali da kažem da jedina čuvam praznu firmu dok se oni vozikaju po Srbiji, duhovita je naša sagovornica.

U svojoj firmi izabrana je od strane zaposlenih i postavljena za člana Nadzornog odbora prošle godine, jer je za to mesto neophodno visoko obrazovanje.

Vodovod je finasirao i njen stručni ispit iz bezbednosti na radu pri Upravi za bezbednost ali kada je to završila direktor Srđan Borić odbio je da je postavi za odgovorno lice zaštite na radu.

– Direktor je zahtevao od mene da se povučem sa izborne liste PSG i Narodne stranke, rečima „mogu da zamislim šta ćeš da radiš za opštinskom govornicom”. Odbila sam, naravno, kaže Biljana koja je na lokalnim izborima izabrana za odbornicu u opštinskom parlamentu koji će se konstituisati 10. maja.

Smederevska Palanka: Pretnja otkazom odbornici PSG-a ili racionalizacija u gradskom vodovodu 3
Fejsbuk prepiska odbornice PSG-a Biljane Purešević i predsednika opštine Nikole Vučena Foto: FB profil B.P.

Po njenim rečima, iako je SNS osvojio 70 posto glasova u Palanci postoje dve-tri sukobljene struje naprednjaka koje se obračunavaju među sobom, podmeđu i pokreću lažne fejsbuk profile na kojima su procurele razne priče o „lopovluku i kriminalu”, piše se o „njihovim stanovima” a među njima i mnogim nezakonitim radnjama u palanačkom Vodovodu.

– U tim razračunavanjima SNS-ovci su pominjali i „kako se peru pare” preko našeg Vodovoda ali to nisam ja ni pisala ni objavljivala, ističe ona.

Zbog odbijanja direktora da je postavi na mesto za koje se usavršavala žalila se opštini kao osnivaču i vlasniku Vodovoda u kome radi i to putem opštinske pisarnicu prosledila na adrese predsednika opštine Nikole Vučena i potpredsednika Rodoljuba Stanimirovića, inače i narodnog poslanika SNS u novom sazivu Narodne skupštine.

– Na prvom sledećem skupštinskom zasedanju lokalnog parlamenta tražiću da se napravi anketni odbor i da se vidi ko je šta završio, na kom fakultetu kao i da mi se dostave njihove diplome, najavljuje ona.

Srđan Borić, direktor palanačkog Vodovoda, za „Danas” kaže da ima previše posla i nema vremena da se „zamajava sa njihovim političkim ambicijama i tim stvarima”.

– Sve što sam imao da kažem ovim povodom već sam rekao pre mesec i po dana novinarki Nove.rs, kaže on upućujući nas na tekst objavljen 10. marta na Novoj u kojem je naglasio da „Biljana Purešević kontinuirano iznosi neistine i obmanjuje javnost”.

Smederevska Palanka: Pretnja otkazom odbornici PSG-a ili racionalizacija u gradskom vodovodu 4
Serifikat o završenom stručnom usavršavanju koje je platilo palanački Vodovod a na koje nikada nije raspoređena Foto: Privatna arhiva

Nikola Vučen, još uvek predsednik opštine Smederevska Palanka demantuje da je pretio otkazom Biljani Purešević i da je takva tvrdnja „zlonamerno izvučena iz konteksta njegove poruke” i prepiske sa njom na fejsbuku.

– Nisam takav čovek da bi na taj način nekome pretio, pogotovo preko medija i društvenih mreža a sa Biljanom i njenom porodicom znam se čitavog života. Pogotovo nisam pominjao otkaz jer svi znamo kako se danas teško dolazi do radnog mesta a situacija ljudska a i politička nije takva da se na taj način vodi razgovor, kaže Vučen za „Danas”, napominjući da joj je na kraju poruke čestitao Uskrs.

Po njemu, ono što je on napisao i stoji iza toga da kao predsednik opštine jer se, kako kaže, domaćinski ophodi prema svim javnim preduzećima, da je neophodna racionalizacija u palančkim firmama na opštinskom budžetu.

– Obzirom šta smo sve nasledili od prethodnih vlasti i da taj Vodovod kao da nije ni postojao do pre četiri godine jer smo imali restrikcije vode po 14 sati dnevno a još uvek ima 40 radnika više nego što je potrebno, logično je da se uradi sistematizacija i racionalizacija ne samo tog preduzeća. Biljana je i tada radila u Vodovodu, pa to nikome nije smetalo, kaže on ističući da čak 70 posto budžeta Smederevske Palanke odlazi na plate radnika u firmama i ustanovama pod opštinskom ingerencijom.

Smederevska Palanka: Pretnja otkazom odbornici PSG-a ili racionalizacija u gradskom vodovodu 5
Nikome nisam pretio otkazom a kamoli preko medija i društvenih mreža – Nikola Vučen predsednik Opštine Smederevska Palanka Foto: Privatna arhiva

Vučen će, uz konsultacije sa svojim pravnim savetnicima, tražiti javno demantovanje i izvinjenje od svih medija i portala koji su ovaj slučaj jednostrano preneli, pragmatično zaključujući da su izbori završeni i niti od potezanja svega ovoga on i SNS imaju štete niti Biljana Purešević i PSG imaju korist.

Pak za Biljanu Purešević, njegov odgovor na njenom FB profilu, uprkos uskršnjem čestitanju, o racionalizaciji i sistematizacija u Vodovodu je direktna pretnja da će dobiti otkaz, i zbog toga je tražila da njena stranka pošalje saopštenje medijima i javnosti o situaciji u kojoj se našla.

– Vučen sebe i dalje smatra predsednikom opštine a videćemo da li će to i da bude posle konstituisanja lokalne vlasti 10. maja, završava ona.

Pokret slobodnih građana upozorava da neće dozvoliti da se njihovi članovi maltretiraju ili da im se ukidaju bilo koja, a naročito radna prava, i da će ukoliko se pretnja obistini zaštiti Biljanu Purešević, a protiv odovornih lica podići odgovarajuće prijave.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Ovaj tekst je nastao zahvaljujući vama, našim čitaocima.

Pozvali smo vas da nam šaljete priče i budete reporteri Danasa, hvala vam na poverenju i hvala vam što jeste.Ukoliko imate neku interesantnu vest, zanimljivu fotografiju, video klip ili želite da ukažete na komunalni problem u vašem gradu, javite nam se putem kontakt forme na portalu Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari