Tamara Motrenko, osoba zadužena za odnose s javnošću u JP „Putevi Srbije“ izjavila je juče za naš list da je sneg na kritičnim deonicama neprestano padao duže od 50 sati, te da je to, u kombinaciji sa jakim vetrom i niskim temperaturama otežalo održavanje svih saobraćajnica. Juče je gotovo na svim lokalnim putevima na jugu i istoku Srbije bilo zastoja, a sudeći prema izveštajima naših dopisnika najgore je bilo u Timočkoj krajini, naročito kod Negotina gde su smetovi prešli visinu od dva i po metra.

Više stotina naselja u srbiji su juče i preksinoć bili odsečeni od sveta. Dvadesetak sela potpuno je odsečeno od Leskovca . Zbog smetova, najteže je stanje bilo u planinskom delu, posebno uz administrativnu među sa KiM, u Oruglici i u okolnim zabitima porečkog kraja. U planinskim selima škole su zatvorene, ali je snabdevenost strujom uglavnom redovna.

Sa stanice u Vranju autobusi prema Novom Sadu, Nišu i Beogradu saobraćali su samo do Leskovca. U Vranje nisu stigli autobusi koji su još prekjuče kasno po podne pošli iz Beograda i Niša jer se nalaze u koloni kod Motela Nais. Zbog snežnih nanosa koji dostižu visinu i do pedeset centimetara, tokom jučerašnjeg dana obustavljeni su gotovo svi lokalni polasci. Vranjska sela Kriva Feja, Barelić, Prvonek, Vlase, Mijovce i Lepčince u brdsko planinskom području odsečena su od sveta. U seoskim osnovnim školama obustavljena je nastava. Na putu od Vlasine do Bosilegrada autobuski saobraćaj je u prekidu zbog visokih nanosa. Saobraćaj se otežano odvijao i magistralnim putem Vranje – Bujanovac – Preševo – granica sa Makedonijom.

Sve seoske škole od Suvobora do Rudnika ni juče nisu radile pošto na nastavu nisu mogli da dođu učenici, ali ni nastavnici koji putuju iz Čačka i Gornjeg Milanovca. Ove škole pohađa više od hiljadu đaka. Zbog velikog snega deset sela na padinama Suvobora dva dana je odsečeno od Gornjeg Milanovca

I na istoku republike, koji je do prekjuče bio pošteđen većih padavina, sneg je napravio velike probleme. Tako su u majdanpečkoj opštini najzaposleniji bili radnici JP za puteve i građevinsko zemljište kojem je povereno zimsko održavanje Majdanpeka i Donjeg Milanovca. Prema rečima Miodraga Bešira iz Preduzeća za puteve , ekipe zaječarskih putara su na terenu, ali se zbog jakog vetra očekuju zastoji na prevojima.

Vanredno stanje u Batočini

Kragujevac – Posledice dvodnevnog snežnog nevremena u Šumadiji uveliko su se osećale i juče. U Kragujevcu Aranđelovcu, Topoli, Kniću, Rači, Rekovcu i Batočini osnovne i srednje škole juče nisu radile. U Batočini je, usled velikih snežnih nanosa, prekjučerašnjom odlukom Kriznog štaba, uvedeno vanredno stanje i proglašen treći stepen odbrane od snega i leda. Najteža situacija je na magistralnom pravcu prema Topoli, pošto vetar kod prevoja Svetinja nanosi velike smetove, koje ekipe zimske službe još uvek uspevaju da uklone sa puta. Slične nevolje putari imaju i u Gornjoj Sabanti, na magistralnom putu od Kragujevca prema Jagodini. U minulih 70 sati na Ortopedskoj klinici kragujevačkog kliničkog centra zbrinuto je 20 pacijenata koji su se povredili na snegu i ledu. Z. R.

Drama zbog bolesnika, turisti u blokadi

Kuršumlija, Valjevo – Vozilo valjevske hitne pomoći je zbog neočišćenog snega na putu moralo da ide u rikverc nekoliko kilometara kako bi bila ukazana pomoć pacijentu u selu Strmna Gora, javili su lokalni elektronski mediji. Šef „Lastinog“ saobraćaja Dejan Lukić potvrdio je da je bio zarobljen autobus na liniji Ljubovija – Beograd. On je kazao da je već dva dana u snegu zarobljen i autobus na liniji Valjevo-Gornji Taor. Služba za spasavanje pokušavala je juče da dopre do teške bolesnice Živke Milovanović iz sela Dedinac, kojoj je život ugrožen i mora hitno da bude prebačena na dijalizu. Direktorka Doma zdravlja Ljiljana Arsenijević je rekla da do bolesnice putari nisu mogli da dopru 24 sata. Prema poslednjim podacima tamo su ipak stigli spasioci. Putevi koji vode ka Blacu, Lukovskoj, Prolom i Kuršumlijskoj banji, Đavoljoj varoši kao i svim planinskim selima kuršumlijske opštine, juče su bili potpuno neprohodni, a Lukovska i Prolom banja su zavejane i put do njih nije prohodan, tako da su i turisti u tim banjama odsečeni od sveta. FoNet i Beta

Manastir pod snežnom blokadom

Velika Plana, Kragujevac – Manastir Koporin, kod Velike Plane ostao je zavejan pod smetovima visine od 1,5 metara. Više od 60 sati 16 monahinja u manastiru, među kojima je većina starih i bolesnih, ne mogu da izađu iz manastira. Od kada je sneg počeo da pada, pre tri dana, nadležni u opštini i pored obećanja nisu očistili prilazni put od oko četiri kilometra na kome ima smetova i do 1,5metra. Manastir Koporin je zadužbina Despota Stefana Lazarevića.

Posledice dvodnevnog snežnog nevremena u Šumadiji uveliko su se osećale i juče. U Kragujevcu Aranđelovcu, Topoli, Kniću, Rači, Rekovcu i Batočini osnovne i srednje škole juče nisu radile. U Batočini je, usled velikih snežnih nanosa, prekjučerašnjom odlukom Kriznog štaba, uvedeno vanredno stanje i proglašen treći stepen odbrane od snega i leda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari