Prvi put ove sezone u Evroligi košarkaši Crvene zvezde neće u džepovima trenerki nositi „belu zastavu“, ali će zato imati teret moranja, jer Lijetuvos spada u kategoriju pobedivih ekipa, naročito u grotlu Pionira. Crveno-bele u petak (20.00) očekuje duel sa klasičnim predstavnikom litvanske škole košarke. Eventualnim trijumfom Zvezda bi sasvim jasno zakucala na vrata TOP 16 faze elitnog takmičenja.

Podatak da su igrači Lijetuvosa na četiri utakmice šutnuli 94 puta za tri poena i ubacili u 32 navrata jasno ilustruje njihov stil igre. Puno trčanja, igre u tranziciji i šutiranja iz svih mogućih, često i nemogućih pozicija, osnovne su odlike ekipe Dirka Bauermana. Gecevičius (osvajač poslednje dve Evrolige sa Olimpijakosom) i Seibutis najbolji su „snajperisti“ u redovima Litvanaca. U stanju su da se podignu na šut iz mesta, driblinga, da pogode preko igrača i zaista ih je teško čuvati. Kuk, bivši plej Zvezde, osnovni je organizator igre. Sa skoro sedam asistencija po meču drugi je „dodavač“ Evrolige. Barbauskas je takođe zahvalan igrač, kao i naš Tepić. Pod košem su osetno slabiji. Prve opcije su iskusni Songalija na četvorci, koji je daleko od prepoznatljive forme i Kolumbijac Palasios na petici. On nema visinu za centra (203 cm), ali je sjajan atleta. Njihove alternative su Glinijadakis, naš Jelovac i Lideka, igrači prosečnih kvaliteta, što bi Zvezda trebalo da iskoristi. Ukoliko zaustave Gecevičiusa, drugog trojkaša Evrolige, crveno-beli će biti na delić od pobede.

Rigorozna kontrola

Zbog ispada na meču sa Panatinaikosom Zvezda je kažnjena sa 12 hiljada evra. Poučeni tim iskustvom crveno-beli će za duel sa Lijetuvosom uvesti rigorozne mere kontrole. Oduzimaće se svi sitni i tvrdi predmeti. Uprava zato apeluje na navijače da dođu na vreme, jer će vrata hale Pionir biti otvorena od 17.30. Klub podseća navijače da je ubacivanje predmeta na parket i upotreba lasera najstrože zabranjena i da će sankcije, ukoliko se sličan scenario ponovi, biti još drastičnije od strane Evrolige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari