Sudeći prema jednoglasno usvojenom predlogu budžeta opštine Leskovac, opštinska kasa će biti bogatija za 17,3 odsto. Planirano je, saopštio je pre nekoliko dana na sednici Gradskog veća Goran Pejić(SRS), načelnik Uprave za finansije, da će budžet iznositi 2,269 milijardi dinara. Tako optimističko povećanje budžeta zasniva se, između ostalog, na očekivanom prilivu sredstava od privatizacije i pomoći Republike, ali i redovnijoj naplati opštinskih i drugih taksi, kao i gradskog građevinskog zemljišta.

Prema usvojenom predlogu, najveći deo opštinskih para biće usmeren na račun Direkcije za izgradnju grada, čak 500 miliona dinara, što je povećanje u odnosu na tekuću godinu za čitavih 125 miliona. To je, donekle, i razumljivo, jer Direkcija za izgradnju godinama radi uz višemilionske gubitke i naredna budžetska godina je prilika da se stanje makar delimično koriguje nabolje!

– Samo za kamate u 2009. godini treba da izdvojimo 43 miliona dinara, a tome treba dodati i 60 miliona dinarskih kreditnih obaveza osnovnog diga – kaže Goran Pejčić, načelnik Uprave za finansije leskovačke lokalne samouprave.

Ako planirani budžet bude prihvaćen na sutrašnjoj sednici Gradske skupštine, izvesno je da će izdaci za plate zaposlenih u Gradskoj skupštini i institucijama koje se direktno finansiraju iz budžeta odneti najveći deo. Zbog toga mnogi s pravom smatraju da ovaj budžet nema nikakvu razvojnu funkciju, većje pre svega namenjen pokrivanju obaveznih izdataka.

To je na sednici Gradskog veća uočio i Božidar Vučković(SPS), član tog tela, koji je oštro kritikovao pojedine delove budžeta uz zamerku da bi bilo manje propusta da su bili konsultovani i članovi opštinske vlade. On se posebno čudio što u prihodnom delu budžeta nisu predviđena sredstva od zakupa poljoprivrednog zemljišta. To su, veli on, značajna sredstva, jer je u pitanju zemljište na oko dve hiljade hektara koje je delimično uzurpirano.

– Šta se sada dešava sa tim zemljištem i zašto se u ovo vreme velike krize odričemo tih miliona – pitao je Vučković, član SPS, stranke koja je deo trenutno vladajuće koalicije.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović(SRS), valjda u nameri da ublaži oštricu kritike povodom predloženog budžeta, kazao je da tokom godine postoji mogućnost da dođe do rebalansa, što se čini u mnogim lokalnim samoupravama.

I pored nesporazuma oko predloga budžeta, što neki ocenjuju i kao najavu rušenja saveza SRS i SPS, odnosno najavu nove koalicije u Leskovcu, predloženi budžet jednoglasno je usvojen, a sutra bi trebalo o tome da se izjasni i Gradska skupština.

Plate kasne

U svim institucijama kulture, čiji je osnivačlokalna samouprava, zarade zaposlenih kasne nekoliko meseci. Ključni razlog je prazna opštinska kasa, ali i prekomerni broj zaposlenih. Ima primera da u nekim kolektivima, u kojima je na platnom spisku desetak radnika, polovinu čine bivši direktori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari