Sofija Juričan: Najbolji Džonijev prijatelj 1Foto: Teodora Ciric

Da brinuti o psima i ostalim napuštenim ili namučenim životinjama ne znači zanemariti ljudi, ali i obrnuto – da briga za čoveka ne isključuje brigu za psa, lepo je i pametno rekla glumica Sofija Juričan u razgovoru za Danas.

Povod je bilo njeno istupanje i podrška skupu „Borba za DŽekija“ koji je organizovan zbog nezakonitog ubijanja životinja i njihovog zlostavljanja. Ona je tim povodom u dogovoru sa ostatkom ekipe predstave „Testirano na ljudima“ koja se odnedavno igra u Ateljeu 212 napravila i video u kome su pozvali na borbu protiv zlostavljanja životinja.

Tako je na najbolji način iskoristila svoju prepoznatljivost TV lica iz mnoštva serija koje ovdašnja publika voli da prati. Među poslednjima je ona u seriji „Istine i laži“ u koju je „uskočila“ da zameni koleginicu i prijateljicu Borku Tomović.

Sofija bi se možda ponajbolje mogla opisati upravo kao velika ljubiteljka pasa i isto tako velika obožavateljka umetnosti glume koju je i sama odabrala za svoju profesiju. Svesku sa glumačkim autogramima nije prestala da nosi i kao već uveliko kao studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti u klasi profesorke Gordane Marić.

Profesorka je, čuvši za ovu njenu strast, podsetila da je ona koleginica svim tim glumcima, a Sofiju je, kako je sama jednom izjavila, iako je fakultet završila kao najbolji student, to strahopoštovanje prema glumcima dugo držalo. Otuda može i nije čudno što je i njen privatni izbor bio kolega Radomir Nikolić sa kojim je igrala u nekoliko predstava ili snimala sjajne skečeve za emisiju „24 minuta sa Zoranom Kesićem“. Sve to – i privatni, ali i profesionalni život ulepšao joj je i jedan pas – patuljasti šnaucer DŽoni, koji se takođe našao na daskama koje život znače.

Sofija je inače bila okružena psima od kada zna za sebe, voli ih bezuslovno i trudi se da to bude bar približno onome koliko oni vole nas. U jednom trenutku u životu ostala je bez nekoliko dragih ljudi – oca, bake i deke koji su je odgajali.

To iskustvo ju je učinilo „starom dušom“ pa je tako svojevremeno u svojim ranim tridesetim odigrala ulogu žene u šezdesetim u „Ko se boji Virdžinije Vulf“.

Rođena je 2. jula 1981. u Pančevu. Pored Ateljea, igra u Madlenianumu, Beogradskom i Jugoslovenskom dramskom pozorištu i mnogo predstava u Pozorištancetu „Puž“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari