Dragana_Sotirovskifoto FoNet Kostadin Kamenov

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je danas da stan koji je ponuđen porodici Monike Karimanović, koja je pre dve godine bila oteta, nije neuslovan, te je pozvala roditelje da razgovaraju sa njom lično kako bi zajednički našli rešenje njihovog stambenog problema.

„Treba da dođu da vidimo zašto taj stan od 57 kvadrata kod Čaira njima nije bio prihvatljiv, šta zameraju. Ukoliko je neuslovan, a odgovorno tvrdim da nije, imamo službe koje to mogu da reše, ukoliko je problem, recimo, u hoblovanju parketa ili prokišnjavanju“, rekla je Sotirovski, na konferenciji za medije.

Ona je kazala da za 16 meseci, koliko je ona na mestu gradonačelnice, iz porodice Karimanović nijednom nisu došli do nje da joj kažu da im je pomoć potrebna i da hoće da rade.

„Nisu došli ni kada je Igor Jurić sa mnom razgovarao i tražio da im rešimo stambeno pitanje. Predlog je bio da konkurišu za zakup stana u ulici Majakovskog, ali se ispostavilo da nemaju uslova za to“, izjavila je Sotirovski.

Uslov za dodelu stana putem Gradske stambene agencije, dodala je Sotirovski, jeste da imaju primanja, a oni ih nemaju, a uz to žive u zajedničkom domaćinstvu sa bakom i dekom, pa se smatra se da imaju rešeno stambeno pitanje.

Prema njenim rečima, porodici je mimo konkursa ponuđen stan na odličnoj lokaciji, čiji bi zakup, od 7.000 dinara, verovatno plaćao Centar za socijalni rad.

„Neprijatno me je iznenadilo što je Igor Jurić sa porodicom odbio taj stan, jer je neuslovan. Stan je sasvim pristojan, godinama je u njemu živela tročlana porodica“, istakla je Sotirovski.

Ona je ocenila da je cela ta „situacija“ oko stana zloupotrebjena.

„Mi sad njoj (Moniki) dodatno otežavamo, podsećajući je kroz šta je prošla. Nije tako moralo da bude“, naglasila je Sotirovski.

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić saopštio je ovih dana putem društvenih mreža da porodica devojčice iz Niša koju je oteo i zlostavljao Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, na gradskom konkursu za prodaju ili davanje u zakup takozvanih socijalnih stanova nije ispunila uslove.

On je takođe kazao da su u martu ove godine susreo sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i naveo da mu je ona „decidno“ rekla da će za Moniku i njenu porodicu obezbediti gradski socijalni stan u ulici Majakovskog.

„Ne znam da li smo dovoljno svesni činjenice da smo kao društvo dužni ovom detetu do kraja njenog života. Greškom sudije, pušten je na slobodu čovek koji je naudio detetu a kasnije smo tog istog čoveka umesto jedan dan tražili 14 dana. Poručujem gradonačelnici Niša, da se neću smiriti dok dete ne dobije tretman u svom gradu kakav zaslužuje. I to obećavam, Moniki pre svega a onda i gradskoj upravi Niša“, napisao je Jurić na svojoj Fejsbuk stranici.

Jurić je istakao da su Karimanovići odbijeni na gradskom konkursu zakup socijalnih stanova u ulici Majakovskog, a ponuđen im je stan na petom spratu koji prokišnjava i koji je bez grejanja.

„Da li je stan u potkrovlju sa krovom koji prokišnjava i bez grejanja ono što ste u martu obećali Moniki gospođo Sotirovski ? Da li ćemo detetu pomoći i omogućiti dostojanstven život ili ćemo da je vratimo u rupu sličnu onoj iz koje je jedva živa izašla ? Sramota me je. A vas“, kazao je Jurić.

Ninoslav Jovanović, poznatiji kao Malčanski berberin, oteo je tada 12-godišnju Moniku Karimanović na putu do škole u Brzom Brodu 20. decembra 2019. godine, a devojčica je pronađena posle desetodnevne potere.

Jovanović je uhapšen šest dana kasnije na seskom groblju u rodnoj Malči i osuđen na doživotnu robiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari