Specijalna mašina za sadnju drveća u Novom Sadu ozelenjava grad: Svakog dana premesti tri do pet stabala na nove lokacije (VIDEO) 1Foto: Gradsko zelenilo

Radnici Gradskog zelenila u Novom Sadu započeli su sa ozelenjavanjem grada odraslim drvećem, uz pomoć specijalne mašine za sadnju.

Sto sadnica već stasalih stabala iz starog rasadnika biće presađena na Futoškom putu, a uz pomoć specijalne mašine će do kraja mirovanja vegetacije biti presađene sadnice lipe, hrasta, jasena, koprivića, duda, visoke između pet i 10 metara.

Kako navode iz ovog preduzeća, trenutno se radi na presađivanju 55 stabala u park kod Autobuske i Železničke stanice.

„U prethodnih nekoliko dana u Stanični park je presađeno 25 stabala. Među presađenim vrstama su bili platani, hrastovi, koprivići, ukrasne trešnje, ukrasne jabuke, javori i katalpe“, navode iz ovog preduzeća.

Pomoćnica direktora Gradskog zelenila Danijela Andrić rekla je da se svakog dana uspeva premestiti između tri i pet stabala na nove lokacije.

„Po završetku presađivanja u Železničkom parku, sadnja odraslog drveća će se proširiti i na druge lokacije u gradu, uključujući kako parkovske površine, tako i blokovsko zelenilo, nastavljajući tako proces unapređenja zelenila grada. Gradsko zelenilo kontinuirano radi na unapređenju zelenih površina grada“, dodala je ona.

Po završetku presadnje u Železničkom parku sadnja odraslog drveća će se nastaviti i na drugim lokacijama u gradu, u parkovima, ali i u kvartovskim zelenim površinama, ističu iz Gradskog zelenila.

Mašina nije ni počela sa radom, a već je bila sporna

Pomoćnik direktora „Zelenila“ Radojica Graovac priznao je krivicu za nameštanje tendera ovog preduzeća pre četiri meseca i izrečena mu je uslovna kazna zatvora od osam meseci, pisao je 021.rs.

On je bio član komisije za javnu nabavku mašine za vađenje i presađivanje stabala, koju je „Zelenilo“ raspisalo 16. septembra prošle godine i procenilo da vredi 46 miliona dinara bez poreza.

Tokom istraživanja tržišta, koje je Graovac radio na osnovu naloga direktora preduzeća Miloša Egića, pribavio je ponude od firme „Tehnika hidraulike ST“ i dve ponude „SMD Machinery“ Beograd, a potom odlučio da uslove tendera prilagodi drugopomenutoj firmi.

Pomoćnik direktora „Zelenila“ je kriv jer je omogućio privatniku s kojim se dogovorio bogaćenje na štetu preduzeća, ali je usput uspeo i da nabavi mašinu koja je nebezbednija od one koju je za isti novac mogao da kupi.

Specijalna mašina za sadnju drveća u Novom Sadu ozelenjava grad: Svakog dana premesti tri do pet stabala na nove lokacije (VIDEO) 2
Specijalna mašina za sadnju, foto: Gradsko zelenilo

Graovac je i pre objave oglasa o ovoj javnoj nabavci obavešten da za tu sumu može da nabavi mašinu sa mnogo boljim tehničkim karakteristikama od one koju bi dostavila firma čiji je predstavnik i zakonski zastupnik P. M, ali je imao dogovor i odlučio je da ne odstupa od svojih nameštenih uslova.

Mašina je plaćena u dve rate – 21. decembra 2022. godine i 15. juna 2023. godine, a isporučena je 29. maja 2023. godine. On je pritom overio da je mašina isporučena pre nego što je uopšte stigla u „Zelenilo“, odnosno tvrdio je da je stigla 19. maja.

Pomoćnik direktora u „Zelenilu“ je, zajedno sa faktičkim vlasnikom preduzeća „Agroprogres“ P. M, kojem je namestio posao, uhapšen 1. septembra. Potom je vreme do ročišta proveo u pritvoru, da bi tužilaštvu ubrzo priznao sve što mu se stavljalo na teret.

Graovac mora da plati i novčanu kaznu od 100.000 dinara, kao i sudski paušal od 10.000 dinara, a izrečena mu je i mera zabrane obavljanja poslova u vezi sa javnim nabavkama u trajanju od tri godine.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari