Spomen na 8.000 Srba umrlih u Velikom ratu 1

Logor u Mauthauzenu uglavnom je poznat po stradanju iz Drugog svetskog rata, a malo se zna da je samo pet kilometara od njega bio radni logor od 1914. do 1918. godine u kome je život izgubilo oko 8.000 Srba.

Na to je ukazao dr Arčibald Rajs svedočeći o zločinima u Prvom svetskom ratu, i kako je zapisao, kroz taj logor će proći oko 40.000 Srba, Italijana, Rusa.

Srbi su bili od početaka Prvog svetskog rata odvođeni najviše iz Pocerine i Mačve, a sami su morali da izgrade drvene barake u kojima će boraviti. Usled loših uslova dolazi do epidemije tifusa, što je dovelo do masovnog umiranja srpskih zarobljenika. Na sve to nadovezala se nestašica hrane i ogreva, što je odnelo nove žrtve.

Posle 2000. godine tadašnji ambasador u Austriji Mihajlo Kovač, srpski konzul u Salcburgu Zoran Jeremić i protojerej stavrofor Dragan Mićić iz Linca pokrenuli su inicijativu da se podigne spomen kapela nastradalim srpskim logorašima. Međutim, srpske diplomate se vraćaju u Srbiju, a 2014. godine Dragan Mićić i njegovi parohijani uz podršku vladike austrijsko-švajcarskog Andreja kao i predsednika RS Milorada Dodika ponovo pokreću ovaj projekat.

– Još 1920. godine Italijani su podigli kapelu u spomen na 1.600 stradalih sunarodnika, a godinu dana kasnije podigli su i spomenik na kome ističu da su „ovde bratski izgubili živote Italijani i Srbi“. Projekat kapele urađen je po idejnom rešenju kapele u Ubu, koju je uradio čuveni neimar Peđa Ristić, a dalja praktična rešenja uradili su arhitekte Borislav Tegetlija i Dragan Bobić. Dosad je u gradnju spomen-kapele uloženo 150.000 evra, od čega je Republika Srpska izdvojila 30.000 evra, a Vlada Gornje Austrije 15.500 evra. Imamo obećanja i tadašnjeg ministra rada Aleksandra Vulina da će Srbija uložiti 40.000 evra. Da čuvamo sećanje na naše sunarodnike pobrinuo se i sveštenik Vojislav Petrović, koji je temelj ugradio kamen sa Cera, i ako bude sreće i dobre volje, kapela će biti osveštana 2018, na stogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata, ukazuje Dragan Mićić.

On podseća i da je i u logoru u Mauthauzenu iz Drugog svetskog rata, na dvadesetak kilometara od Linca, stradalo 12.000 žitelja nekadašnje Jugoslavije od čega osam hiljada Srba.

Veroučitelje finansira Austrija

U Lincu i okolini živi oko osam hiljada Srba, a za širenje pravoslavne vere angažovano je pet veroučitelja koje finansira Ministarstvo prosvete Austrije. Čak 800 učenika pohađa veronauku, a do sada je iz ove parohije izašlo 18 teologa i bogoslova. Dragan Mićić donirao je izgradnju zvonare u manastiru Radovašnica, a nalazi se na čelu izdavačke kuće koja je objavila nekoliko stotina hiljada knjiga, uglavnom dela vladike Nikolaja kao i ruskih duhovnika. U Lincu se izdaje i časopis „Pravoslavac“ koji se deli besplatno vernicima. Crkvena opština Linc stipendirala je 50 učenika bogoslovije, a do sada je preduzeto i 16 hodočašća u Svetu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari