Niško Udruženje predsednika skupštine stanara juče je osudilo izjave gradskih čelnika da nisu odgovorni za nepotizam u javnim preduzećima i ustanovama, ocenjujući da je reč o „još jednom sramnom pokušaju gradske vladajuće oligarhije da skine odgovornost za svoje loše i štetno delanje“. Udruženje je navelo da je za praktičnu politiku, te tako i komunalnu, odgovoran „gradski politički kor“, koji uzgred i „generiše nepotizam i stranačko zapošljavanje, što je notorna istina koju zna svaki građanin i građanka“.


Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković prethodno je kazao da Gradsko veće nije nadležno da zvanično reaguje na nepotizam u javnim preduzećima, već da može „samo u formi zaključka da sugeriše Skupštini grada ili direktorima da se prema ovom problemu ophode na način na koji bi trebalo“. On je naveo da izvršna vlast nije odgovorna za poslovanje, a posebno ne za ponašanje direktora u javnim preduzećima, ali da bi lično „voleo da se malo ta tema otvori na nekoj Skupštini“. Gradski većnik zadužen za komunalne delatnosti Miloš Banđur je dodao da većnici „mogu da iznesu svoj stav na kolegijumu ili Veću, ali da se tu završava njihov uticaj“, još jednom optužujući prethodnu vlast za „cvetanje nepotizma“. Njihove izjave usledile su nakon spornih zapošljavanja rođaka funkcionera SNS-a u Direkciji za gradski javni prevoz.

– Da li se iko u ovom gradu može zaposliti na bilo kom radnom mestu u javnom sektoru ukoliko ne poseduje podobnu partijsku knjižicu i ukoliko nije poslušni vojnik partije? Da li iko može računati na takvo radno mesto ukoliko iza njega ne stoji rođački ili prijateljski lobi, koji je, opet, u zavisnom odnosu prema vlastima? Da li direktor bilo kog javnog preduzeća ili ustanove može biti neko ko nije slepi vojnik partije? Nasuprot predizbornim obećanjima SNS-a i drugih partija iz vlasti, datih na prethodnim izborima, javna preduzeća obiluju stranačkim kadrovima, nenamenskim i protivzakonitim trošenjem para građana, nepotizmom, korupcijom. Takva obećanja su zaboravili i političari i građani, mediji (po naređenju) ćute, građani se ne protive, a politički šefovi nastavljaju da rade po starom principu, sa još manje obzira prema sopstvenim obećanjima. Živimo i dalje u praksi nepodnošenja ostavki i neodgovornosti političara – navodi se u reagovanju Udruženja predsednika skupštine stanara.

U Udruženju podsećaju da zapošljavanje na osnovu partijske, rođačke i lične „veze“ postoji u svim javnim preduzećima i ustanovama, navodeći primere Vodovoda Naissus, Narodnog pozorišta, Gradske toplane ili Parking servisa. Gradski funkcioneri ne nameravaju da vrate nelegalno isplaćivane funkcionerske dodatke na plate koje su primali tri godine. Nema „ni jedne jedine juridističke reakcije“ na činjenicu da je nepravilno potrošeno 1,6 milijardi dinara iz gradskog budžeta za 2014. godinu, što je nedavno utvrdila DRI. Istovremeno, škole se „raspadaju“ jer gradska vlast ne izvršava obaveze prema njima, komunalni računi i ostale dažbine rastu, grad tone u ekonomsku bedu, a građani sve teže žive.

– Građanin Niša bi morao da ima više dostojanstva, da ne pristaje na jeftina obećanja i da ne daje legitimitet neodgovornima. Da li imamo vremena da čekamo? Dokle god javnost bude ćutala i dokle god se ne probudi i pobuni „doba neodgovornih“ neće proći – zaključuje se u saopštenju.

Udruženje predsednika skupštine stanara se bavi kontrolom poslovanja javnog sektora, a njegov cilj je da nadležni donose komunalne i druge odluke u korist građana, te da građani imaju veći uticaj ne samo na cene komunalnih usluga i poslovanje javnih preduzeća, nego na gradsku komunalnu politiku uopšte. Udruženje je nastalo kao reakcija na „naduvane“ račune za daljinsko grejanje početkom prošle godine. Ono od tada organizuje proteste i tribine, a nedavno je najavilo i pokretanje krivičnih postupaka protiv odgovornih za nepravilno trošenje budžetskog novca.

Nepotizam nije krivično delo

Nepotizam i kronizam nisu krivična dela u pozitivnom zakonodavstvu Srbije. Zapošljavanje po partijskoj, rođačkoj, kumovskoj i prijateljskoj „liniji“ može biti procesuirano samo ukoliko je tom prilikom izvršeno neko krivično delo. Takođe, ono će biti označeno kao društveno nedopustivo ponašanje i ukoliko je prilikom takvog zapošljavanja došlo do sukoba interesa, definisanog Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije. U praksi Niša i Srbije je prilična retkost da oni koji su se na ovaj način zaposlili zbog toga izgube radno mesto, osim ukoliko ih nije zaposlila prethodna vlast – upozoravaju stručnjaci.

Mukla tišina i jasna cenzura u medijima

Udruženje predsednika skupštine stanara je upozorilo da njihov rad bojkotuju sve tri niške televizije koje imaju informativni program – NTV, Belle amie i Kopernikus.

– Trima niškim TV kućama, koje se izdašno finansiraju iz gradskog budžeta, po principu fingiranog „projektnog“ finansiranja, izričito je zabranjeno da izveštavaju o aktivnostima Udruženja, i to nasuprot „odgovornim i doslednim“ tvrdnjama sa samog državnog vrha da u Srbiji „nema ni cenzure ni političke kontrole medija“. Da nije bilo nepotizma i partijskog zapošljavanja u navedenim slučajevima, čuo bi se makar jedan glas otpora unutar ovih ustanova. Ali, u njima vlada mukla tišina – navodi se u reagovanju Udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari