Srbija je za saradnju u borbi protiv elementarnih nepogoda 1Foto: AC

Međunarodni skup, koga su u sklopu EU projekta“SEE URBAN“, na tamošnjem Građevinskom fakultetu, oranizovali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije i Središnji državni ured za Hrvate van Republike Hrvatske održan je u Osjeku.

Skup je organizovan u dve sesije na kojima se govorilo o regionalnom povezivanju u cilju jačanja kapaciteta lokalnih samouprava i njihovih institucija koje se bave smanjenjem rizika od elementarnih nepogoda i o povezivanju i saradnji na prekograničnim projektima u cilju povlačenja novca iz EU fondova.

U delgaciji Srbije koju je predvodio Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Srbije, bili su i predsednica Skupštine SKGO i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, Sandra Nedeljković, zamenica direktora Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije, Darko Drndić menadžer Savetodavnog centra SKGO za poslove civilne zaštite na lokalnom nivou.

Zbog rezultata ostvarenih  u organizovanju i vođenu poslova vezanih za prevenciju i upravljanje vanrednim situacijama izazvanim elementarnim nepogodama, gradu Kraljevu je odato priznanje učešćem njegova dva predstavnika u sastavu zvanične delegacije Srbije.

Tako su, na skupu u Osjeku bili član Gradskog veća dipl.inž.šumarstva Aleksandar Cvetković i  Načelnik Odeljenja za poslove Civilne zaštite gradske uprave, dipl.inž.rudarstva Zdravko Maksimović.

Bila je to prilika da, učestvujući u raspravi, Zdravko Maksimović predstavi iskustva grada Kraljeva na poslovima prevencije i upravljanja vanrednim situacijama izazvanim elementarnim nepogodama kao i iskustva iz prve godine rada Asocijacije opština i gradova iz sliva Zapadne Morave udruženih u cilju jačanja kapaciteta  javnih uprava tih lokalnih samouprava za borbu sa elementarnim nepogodama.

Politički odnosi dve države nisu na zavidnom nivou  ali učesnici skupa su se složili da, iako je Dunav granica on ne deli rizike od elementarnih nepogoda koje niti poznaju niti priznaju granice i nacije. Zato je saradnja i udruživanje u borbi protiv elementarnih nepogoda  na lokalnom nivou u pograničnim oblastima  neminovna iz brojnih razloga.