Srbija na čelu balkanskih snaga 1Foto: FoNet Vojska Srbije

Ministri odbrane iz regiona okupili su se danas u Skoplju povodom osnivanja Stalne organizacije Balkanskih vojno-medicinskih snaga.

Balkanske vojno-medicinske snage, koje obuhvataju Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju od sada će zajedno učestvovati i pomagati jedni drugima u kriznim situacijama.

Centar za te operacije se otvara danas u Skoplju, a Srbija će u naredne dve godine biti predsedavajuća zemlja, saopštila je ambasada Norveške.

Balkanske medicinske snage su projektovane multinacionalne modularne snage namenjene za širok spektar operacija brzog odgovora na krizne situacije, naročito kada je reč o elementarnim i drugim katastrofama na prostoru zapadnog Balkana, a na duže staze, ti kapaciteti se mogu koristiti i za međunarodne operacije.

Članovi Balkanskih vojnomedicinskih snaga su u maju obeležili kraj vežbe „Proleće 2016“ i predstavili stečena znanja brzog reagovanja u kriznim situacijama na beogradskoj Vojno-medicinskoj akademiji. To je podrazumevalo sve – od oživljavanja do brzih operacionih zahvata u montažnoj sali.

Ovaj projekat, koji finansiraju Norveška i Sjedinjene Američke Države, započeo je 2010. godine, a predstavlja jedinstven primer saradnje u regionu u kome svaka zemlja ima različit odnos prema EU i NATO, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari