Srbiji predstoji jako nevreme: Na snazi crveni meteoalarm, protivgradna zaštita spremna, saveti građanima ako su u kolima ili na otvorenom 1Foto: EPA-EFE/ PIYAL ADHIKARY (Arhiva/Ilustracija)

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao je hitno upozorenje na vremenske neprilike koje bi, prema predviđanjima, večeras trebalo da pogode našu zemlju. Jako grmljavinsko nevreme iz Osječke regije premešta se dolinom Save ka Srbiji, navodi se u upozorenju RHMZ.

Oni su izdali najviši, crveni stepen upozorenja, pre svega za Srem, Mačvu i Donje Podrinje, gde se nailazak nepogode očekuje oko 19 časova, odakle će se, kako su dodali, preko juga Vojvodine, zapadne Srbije, Šumadije i Beograda premeštati brzo na istok.

Istovremeno, protivgradna odbrana je spremna, a na teritoriji Srbije postoje 13 tačaka sa kojih se lansiraju protivgradne rakete kao osnova zaštite od grada.

Povodom najavljenih vremenskih nepogoda koje se očekuju u našoj zemlji od večeras do subote uveče, zvaničnici iz protivgradne zaštite ranije su poručili da radarski centri u Srbiji imaju dovoljan broj raketa za protivgradna dejstva.

Dovoljan broj protivgradnih raketa

Načelnik Centra za odbranu od grada RHMZ Zoran Babić izjavio je za RTS da je protivgradni sistem Srbije potpuno tehnički i operativno spreman.

Srbiji predstoji jako nevreme: Na snazi crveni meteoalarm, protivgradna zaštita spremna, saveti građanima ako su u kolima ili na otvorenom 2
foto (BETAPHOTO/OMS/GRAD ŠABAC/DR)

– Imamo spremnih 1.200 stanica u Srbiji, od toga 500 je već automatizovano, bez strelaca. To je uglavnom cela Vojvodina, plus Valjevo i Bukulja, svi su ti lanseri spremni. I strelci u ostalom delu Srbije su spremni. Sve stanice su snabdevene dovoljnom količinom raketa. U ovom trenutku na lansernim stanicama se nalazi oko 11.800 raketa, u proseku 9,8 po stanici u zavisnosti od teritorije i tipa lansera – naveo je Babić.

On dodaje da trenutno i u magacinskim zalihama imaju obezbeđeno dodatnih 1.670 raketa, kao i da im isporuke od proizvođača rakate stižu nedeljno.

– I ove nedelje očekujemo dodatnu količinu raketa. Tako da posle bilo kog dejstva, sutra ili prekosutra će brzo biti popunjene utrošene rakete. Sa raketama nema nikakvih problema, ne samo u ovoj, nego i u predhodnih nekoliko godina. Redovno se proizvode i isporučuju – istakao je on.

Prema njegovim rečima, u njihovom poslu dugoročna prognoza je potrebna, ali ne i dovoljna.
– Mi se spremamo bukvalno za svaki dan. Naše kolege prognostičari imaju posebne modele koji su samo za naš posao vezani i za prognozu konektivnih procesa. Na primer, ujutru u 10 sati se strelcima daje prognoza za sutrašnji dan, ali se ona koriguje već u 13 časova ako postoji potreba, pa posle toga u 15.30, pa u 19 časova – naveo je Babić.

Saveti Sektora za vanredne situacije MUP

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova na svom sajtu postavio je  savete za građane kako da se ponašaju u slučaju vremenskih nepogoda, među kojima su i oluje i udari groma. Ističu da opasnost za vreme oluja preti od veoma jakih vetrova, jakih i obilnih padavina, udara groma i mogućeg grada.

Srbiji predstoji jako nevreme: Na snazi crveni meteoalarm, protivgradna zaštita spremna, saveti građanima ako su u kolima ili na otvorenom 3
Ilustracija Foto: Shutterstock/jctabb

Ističu da postoje dva koraka pomoću kojih možemo da procenimo i izračunamo koliko je oluja udaljena. Naime, prvo treba izračunati vreme između sevanja i groma u sekundama, a onda to izračunato vreme podeliti sa tri kako bi se dobila udaljenost oluje u kilometrima.

– Ova udaljenost je indikativna jer se oluje mogu pojaviti veoma brzo iznad vaše oblasti. Preduzmite sve što je neophodno pre nego što oluja zahvati vaše područje. Upamtite, sva pomenuta pravila povećanja sigurnosti mogu samo umanjiti rizik od potencijalne štete i gubitaka. Atmosferska pražnjenja su opasna, nepredvidiva i sigurnost nikada nije apsolutno zagarantovana – navodi se na sajtu Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Oni su objasnili šta bi građani trebalo da rade ukoliko se tokom oluje nađu u zatvorenom prostoru, na otvorenom ili u automobilu:

Ako ste u zatvorenom

Ukoliko se nalazite za vreme oluje u zatvorenom prostoru savetuju da se obezbede svi objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane. Zatim da se obezbede prozori i spoljna vrata i zatvore sva unutrašnja vrata. Treba, kako navode, izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici.

Šta raditi ako ste na otvorenom

Kada se tokom oluje nađete na otvorenom treba se skloniti od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imati u vidu da je sigurno rastojanje jednako visini strukture. Treba izbegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Pokušajte da pronađete zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sedite na zemlju. Izbegnite stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje ne možete da uđete kao u zaklon.

Ukoliko ste u šumi, zaštitite se ispod grana niskog drveća – nikada nemojte stajati ispod visokog drveća na otvorenom prostoru. Izbegavajte granicu između šume i otvorenog prostora, bolje je da uđite u šumu. Izbegavajte otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mesta. Ne prelazite preko vode, ne plivajte, nemojte držati kišobran ili druge metalne provodne predmete u rukama (štapove za golf, štapove za pecanje i slično). Izbegavajte da budete u blizini metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično, nemojte stajati uspravno, čučnite ili se makar sagnite, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držite rastojanje od pet metara između sebe.

Srbiji predstoji jako nevreme: Na snazi crveni meteoalarm, protivgradna zaštita spremna, saveti građanima ako su u kolima ili na otvorenom 4
Foto: Miroslava Pudar / Danas

Ukoliko se nađete u automobilu za vreme jake oluje

Ukoliko se nađete u automobilu prvo treba zaustaviti vozilo pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil. Treba ostati u vozilu sa upaljenim pozicionim svetlima dok ne prođe oluja. Iz Sektora za vanredne situacije savetuju da se zatvore prozori i da se ne dodiruju metalni predmeti u automobilu. Savet je i da se izbegavaju poplavljeni putevi.

Podsetimo, danas oko 16 časova jako nevreme pogodilo je Zagreb, glavni grad Hrvatske, tokom kojeg su poginula dvojica muškaraca, a više osoba je povređeno, javljaju zagrebački mediji, navodeći da je hitnim službama za kraće od 45 minuta upućeno više od 700 poziva, a vatrogasci su intervenisali u najmanje 50 slučajeva.

Kako je medijima potvrdila Ljupka Hitrova iz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, nastradli su preminuli zbog višestrukih povreda glave nakon što su na nih pala stabla, a na području celog grada ima više povređenih, od kojih neki i sa teškim povredama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari