Nezapamćena poledica u Beogradu, u Grčkoj "meteorološka bomba": Kakvo je vreme bilo pre 20 godina? 1BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Vejavica, snežna oluja i niske temperature paralisale su Balkan i jugoistočnu Evropu pre 20 godina.

Nezapamćena poledica u Beogradu te 2004. godine, kako je pisao Danas, izazvala je samo u toku jednog dana 204 saobraćajna udesa, a zbog padova i preloma veliki broj građana završio je u Urgentnom centru.

Glavne saobraćajnice bile su zakrčene, a najveći zastoji bili su na mostovima. Mnoge linije gradskog prevoza bile su u prekidu ili skraćene.

Nezapamćena poledica u Beogradu, u Grčkoj "meteorološka bomba": Kakvo je vreme bilo pre 20 godina? 2
Foto: Danas

Kako je zabeležio reporter Bete, jedan Beograđanin je skijama prelazio Brankov most iz pravca Novog Beograda ka starom delu grada, što je izazvalo osmehe prolaznika. Saobraćaj se u celoj Srbiji odvijao otežano.

Snežne oluje „besnele“ su i u većim delovima Grčke. Kako prenosi Danas, Grčku je tada prema rečima stručnjaka pogodila „meteorološka bomba“ – nevreme sa neobično jakim pljuskovima i grmljavinom, praćeno mećavom i olujnim vetrom.

Ta retka pojava dogodila se 22. januara usled veoma visokog vazdušnog pritiska nad Balkanom, a veoma niskog nad Turskom, uz navalu velike vazdušne mase koja je prodirala sa zapada na istok i zahvatila Grčku.

„Zamislite dugačku dasku s kraja na kraj Grčke niz koju se sa zapada kotrlja veliki teret: kada je stigao na sredinu daska je pukla“, tako je objasnio jedan od atinskih meteorologa.

S druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova Grčke okarakterisalo je da je ovo „nevreme bez presedana u istoriji Grčke“, jer je, između ostalog, brzina vetra prelazila 160 kilometara na čas i dostizala snagu tajfuna, tropskog vetra na Pacifiku.

Po nevremenu i olujnom vetru brzine oko 100 kilometara na čas u Sredozemnom moru, 120 milja zapadno od ostrva Krit, potonuo je veliki grčki teretni brod sa arapsko-grčkom posadom od 17 članova.

Obustavljene su bile sve linije trajektima iz luka Pireja i Rafine, kojima se snabdeva stanovništvo grčkih ostrva. Na ostrvu Limnos uvedeno je vanredno stanje, a neka ostrva ostala su bez struje.

Talas hladnoće zahvatio je bio i skoro čitavu teritoriju Turske, čak i luku Izmir na Egejskom moru, poznatu po blagoj klimi.

Prema navodima Danasa, jedan 13-ogodišnji dečak je umro od hladnoće dok se vraćao iz škole u Katu, na istoku Turske, osam učenika je dobilo promrzline, dok se dvojica seljaka vodilo kao nestalo. Zbog snežne oluje 80 odsto Istanbula je ostalo danima bez struje i vode.

Tadašnji gradonačelnik Istanbula Muamer Gulen naložio je da se zatvore škole i univerziteti. Moreuzi Bosfor i Dardaneli bili su neprohodni.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Ovo nevreme odnelo je više žrtava i u Egiptu. U saobraćajnim nesrećama, izazvanim slabom vidljivošću zbog pljuskova i peščanih oluja stradalo je šest osoba, a 42 je bilo povređeno. Egipat je zatvorio sedam luka i četiri aerodroma.

Olujni vetar u Bugarskoj prevrnuo je sedam praznih šlepera koji su se kretali auto-putem Sofija-Burgas.

„Vetar je duvao brzinom od 140 kilometara na sat i obarao ljude na zaleđenim ulicama, zbog čega je više ljudi povređeno. Snežna oluja lomila je prozore na kućama i oborila više stabala“, pisao je Danas o vremenskim prilikama pre dve decenije.

 

Danas oblačno i vetrovito, ponegde kiša ili sneg

U Srbiji će danas u većem delu dana biti pretežno oblačno vreme, sa temperaturom do devet stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. U centralnim i južnim krajevima mestimično će padati slaba kiša ili sneg. Na severozapadu zemlje promenljivo uz sunčane intervale. U Vojvodini i zapadnoj Srbiji duvaće slab i umeren, a u ostatku zemlje i dalje jak severozapadni vetar, uveče u slabljenju.

Najniža temperatura od minus jedan do tri, a najviša od četiri do devet. U Beogradu danas pretežno oblačno i veći deo dana suvo vreme. U pojedinim delovima grada moguća je slaba kratkotrajna kiša ili susnežica. Vetar slab i umeren, severozapadni. Najniža temperatura od jedan do tri, a najviša oko šest stepeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari