Nacrtom zakona o regionalnom razvoju predviđena je podela Srbije na sedam regiona, a Pirotski okrug po tom predlogu bio bi u sastavu istočnog regiona sa sedištem u Zaječaru.

Načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenovićrekao je za Danas da to nije konačan predlog, dodajući da nije siguran da je neophodno Srbiju u ovom trenutku deliti na sedam regiona.

– Čini mi se da je ta podela urađena malo veštački i da bi možda broj regiona mogao da se smanji. Lično smatram da bi jedan region jugoistočne Srbije sa centrom u Nišu koji bi obuhvatio Pčinjski, Jablanički, Toplički, Nišavski, Pirotski i Zaječarski okrug, možda bilo bolje rešenje – kaže Stamenović.

On dodaje da je nedavno na sastanku Saveta Pirotskog okruga, koga pored načelnika čine i predsednici pirotske, babušničke, belopalanačke i dimitrovgradske opštine, razgovarano o regionalizaciji, ali da konkretni zaključci nisu doneti.

– S obzirom na to da je Pirot na granici između istočnog regiona, sa centrom u Zaječaru i južnog sa centrom u Nišu, kako je zamišljeno ovom podelom, postoje zagovornici i jedne i druge ideje. Jedni kažu da je možda bolje ići ka istočnom zbog povezivanja sa Starom planinom i zbog pograničnog regiona od Dunava uz Staru planinu gde će biti velikih investicija. Drugi smatraju da je veza ka Nišu prirodnija zbog toga što je Niš kulturni, univerzitetski i zdravstveni centar. U svakom slučaju o tome tek treba razgovarati – kaže Stamenovići podseća da je regionalizacija Srbije potrebna zbog daljeg približavanja Evropskoj uniji.

U nacrtu ovog zakona predviđena je podela Srbije na region Vojvodine, Beograda, Zapadni, Istočni, Centralni, Južni i region Kosova i Metohije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari