Sremska Mitrovica: Odabrano pet predloga u okviru budžeta koji kreiraju građani 1Foto: mitrovica.info

U okviru ovogodišnjeg participativnog budžetiranja, zamenik mitrovačke gradonačelnice Petar Samardžić predstavio je predloge građana i naredne korake u realizaciji projekta učešća građana u kreiranju lokalnog budžeta.

Prema Samardžićevim rečima, u pitanju su manji projekti koji nemaju nivo kapitalnih, ali utiču na kreiranje budžeta, a indirektno utiču i na kvalitet života u gradu, prenosi Sremskomitrovački portal.

„Participativno budžetiranje je model planiranja i kreiranja gradskog budžeta po meri građana, koji primenjujemo godinama, zahvaljujući čemu je Mitrovica prošle godine dobila javni toalet u centru grada, izglasani su ekološki semafori i saobraćajni znakovi što će se realizovati do kraja ove godine. Pohvaljujem sve građane Sremske Mitrovice koji su se maksimalno uključili slanjem svojih predloga za ovogodišnje participativno budžetiranje, a koje se odnosi na finansiranje u narednoj godini. Pristiglo je dosta dobrih predloga za projekte koji se već nalaze u planu da budu realizovani u nekom narednom periodu, nekoj od narednih godina, kao što je rekonstrukcija prolaza Zeleno drvo, gradskih trotoara, izgradnje biciklističke staze od kružnog toka na Rumskoj malti do Novog pravoslavnog groblja”, objasnio je Samardžić.

Sve pristigle predloge pregledala je i analizirala Komisija imenovana od strane Gradske uprave za finansije i lokalni ekonomski razvoj, one koji nisu u nadležnosti Grada prosledili su nadležnim institucijama, a oni projekti za koje ne postoje planska akta ili projektno-tehnička dokumentacija svrstani su u plan za projektovanje kako bi bili realizovani u budućnosti.

Komisija je izdvojila pet projekata koji su realno ostvarivi, a zadovoljavaju određeni opšti javni interes.

To su uređenje javnih česmi, paravani eko-obloge za kontejnere za smeće, uređenje platoa ispred Hale „Pinki”, QR kodovi uputstvo za upotrebu sprava na teretanama na otvorenom i peti predlog je ozelenjavanje podvožnjaka, odnosi se na postavljanje tzv. zelenih fasada na novom podvožnjaku.

Glasanje za pomenute projekte traje do 15. oktobra u Uslužnom centru Gradske kuće putem glasačkih listića ili putem onlajn glasanja na zvaničnoj internet stranici grada Sremska Mitrovica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari