Šta je Ekološki front odgovorio kompaniji CRBC koja na Šodrošu izvodi radove 1Foto: A. Latas

„Aktivisti Šodroš Survivor kampa, podržani građanima Novog Sada i ostatka Srbije, učiniće sve da zaštite prirodu vodoplavne zone, staništa zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta na području Dunavca, Šodroša, Kameničke ade u cilju javnog interesa, zaštite zakona i ustavnog poretka Republike Srbije“, navodi se u odgovoru Ekološkog fronta Novi Sad kineskoj kompaniji CRBC.

CRBC je nakon protesta naveo da su njihovi zaposleni „bili izloženi nizu veoma neprijatnih situacija“, te da CRBC ima ozbiljnih problema sa početkom radova na izgradnji privremenih saobraćajnica, „jer protestani u kontiunitetu ometaju izvođenje radova i to uglavnom primenom sile – rušeći gradilišnu ogradu i druge elemente“, ali da će učiniti sve da ispoštuje ugovorene rokove.

Ekološki front se, u odgovoru kompaniji, upitao zašto građani Novog Sada i Republike Srbije, treba da imaju poverenja u dobronamernost, stručnost i “ugled koji uživa” kompanija CRBC, kada se “zagrcnula već kod postavljanja ograde u cilju otpočinjanja pripremnih radova“ i da li očekuju da narednih par godina „naoružane snage MUP Republike Srbije opremljene za razbijanje demonstracija sa operativcima PU Novi Sad obezbeđuju radove na izvođenju izgradnje mosta“.

„Pritisnite nadležne institucije ne da garantuju bezbednost, koje je inače u Republici Srbiji zagarantovana Ustavom, već da vas ne guraju u dalje probleme sa gradnjom mosta bez arhitektonskog projekta i prateću zakonski neophodnu dokumentaciju čime se obesmišljava ustavno pravni poredak države. Možda to za bahatu gradsku vlast Novog Sada nije važno jer se prave da su iznad zakona, ali to vašu kompaniju ne treba da koči da zaustavi radove i potraži odgovornost od političara koji su stvorili situaciju za rušenje vašeg imidža I svih drugih problema koji su se dešavali prethodnih dana“, navodi Ekološki front.

Napominju da su organizacije civilnog društva „savest jednog naroda“, i da je takva vrsta delovanja i organizovanja utvrđena pre više decenija u dokumentima kao što je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima koji utvrđuje pravo na slobodu mišljenja i govora, mirnog okupljanja i udruživanja, kao i pravo učešća u javnoj sferi, napominjući da je to inkorporirano u zakone i Ustav Republike Srbije.

„Uključivanje civilnog sektora utemeljeno je i u Zaključku o utvrđivanju smernica za uključivanje organizacija civilnog društva u procesu donošenja propisa. Smernice je potpisao tadašnji premijer, veliki prijatelj kineskog naroda Aleksandar Vučić“, ističu.

Na navode CRBC-a da su zaposleni imali neprijatnosti, iz Ekološkog fronta su istakli da su oni 18.10.2022. skoro nesmetano obavljali radove i u toku dana završili planirani posao – bez građevinske table i stručnog nadzora, dok je na njihovu aktivistkinju kineski radnik podigao ogroman čekić, dok su policijske snage MUP-a Republike Srbije bile brutalne prea više desetina građana koji su pružali pasivan otpor.

„Ukoliko je CRBC tražila da se obavljanje ovih bespravnih radova 18.10. obezbeđuje policijom bićete tuženi i vi za nanošenje fizičkih povreda, ali i za pretrpljeni strah. Trudićemo se da što više građana podnese tužbu, i to kolektivnu“, ističu aktivisti.

Podsetili su i na presudu Osnovnog suda u Podgorici koja nalaže da China Road and Bridge Corporation (CRBC) treba da plati oko 200.000 eura zbog uništavanja riba i drugog živog sveta u reci Tari tokom izgradnje autoputa Bar-Boljare.

Reka Tara, odnosno Kanjon reke Tare je pod zaštitom UNESCO.

Osvrnuvši se na bespravnu seču koja se dogodila 11. juna, napomenuli su da je direktor JP Koridori Srbije Aleksandar Antić naveo kompaniju CRBC kao odgovornu za taj nemili događaj.

“Mi zaista jesmo, na katastarskoj parceli 7386/7, omogućili našem izvođaču radova da izvrši seču određenog broja stabala”, citiraju Antića u odgovoru.

Postavili su i pitanje ko je platio MUP-u obezbeđivanje radova, bez građevinske table i stručnog nadzora, naglasivši da građevinske dozvole prikazane javnosti za početak privremenih radova, nisu dovoljne za početak građevinskih radova na tajnom mostu i da „bez čijeg arhitektonskog projekta nije bilo osnova ni za dobijanje privremenih dozvola“.

Kompanija CRBC oglasila se nakon protesta u nedelju, navodeći da se svi njihovi projekti realizuju uspešno i bez poteškoća i da se sama izgradnja mosta u Novom Sadu radi u skladu sa najsavremenijim tehničkim rešenjima, kao i u skladu sa važećim zakonima i propisima u Republici Srbiji.

„Prethodnih dana kompaniji CRBC je izuzetno ugrožen poslovni imidž. Svakodnevno odvijamo komunikaciju sa našom centralom u Kini, kao i sa predstavnicima ambasade NR Kine u Srbiji. Nemili incidenti na Šodrošu za kompaniju CRBC, ali i zaposlene bili su posebno teški, s obzirom da dve države neguju izuzetno prijateljstvo, kao i da su građani uvek pokazivali veliki stepen gostoprimstva“, istakli su tada u odgovoru.

Kako su naveli, tokom demonstracija na parcelama i neposredno uz njih načinjena je velika materijalna šteta kompaniji CRBC, što se prvenstveno odnosi na oštećenja gradilišne ograde i gradilišne table, napomenuvši da će zbog toga „definisati odštetni zahtev koji će podneti nadležnim organima Republike Srbije i zahtevati da sva lica koja su učestvovala u uništavanju imovine, kao i napadima na naše zaposlene, u najkraćem mogućem roku procesuiraju“.

Istakli su da će za svako buduće remećenje radova i štetu CRBC, biti primorani da odmah pokrenu odgovarajuće postupke pred nadležnim sudovima, radi naplate potraživanja, ali i naplate štete za pretrpljeni strah i narušavanje poslovnog kredibiliteta te kompanije iznošenjem neistina ujavnost, a od nadležnih organa će zahtevati podatke o svim licima koja ovu štetu i nanose na licu mesta.

Iz kineske kopanije saopštili su da očekuju od nadležnih organa da garantuju bezbednost za njihove radnike, koji su „pretrpeli niz pretnji i uvreda, koje su se u određenim situacijama mogle prerasti u nasilje“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari