Protest na Šodrošu: Više osoba uhapšeno, ima povređenih (FOTO; VIDEO) 1Foto: A. Latas

Protest na Šodrošu završio se nešto ispred 20 časova, a aktivisti su pozvali građane da se upute ispred policije u Ulici Pap Pavla kako bi trežili oslobađanje privedenih demonstranata.

Skup se odigrao ispred Brodogradista na ulazu na Ribarsko ostrvo u Novom Sadu,  pod nazivom „Dan oslobođenja“, zbog seče šume za pristupne radove na novom mostu.

Oko 18 časova, došlo je do incidenata u guranju građana i policije, a jedna devojka je zadobila fizičke povrede.

Jake policijske snage za razbijanje demonstracija i žandarmerija rapoređeni su oko gradilišta.

Ovo je od početka radova i demonstracija, najveći broj policajaca do sada.

Na ulazu na Ribarac policija pretresa svako vozilo koje prođe.

Postavljene su i kamere i rasveta na ograđenom delu šume, gde je sada brodogradilište, verovatno da bi se sprečilo rušenje ograde u noćnim satima.

Kako jevlja reporter Danasa, put je sada blokiran i autom se više ne može proći na Ribarsko ostrvo – napravila se kolona automobila.

Đorđe Miketić narodni poslanik, stao je ispred kordna policije i pitao ih da li su u specijalnoj operaciji jer nemaju nikakve oznake.

Tražio je i da priča sa komandirom jer ga zanima po kom zakonu ne nose tagove i nemaju značke.

Pored njega je i poslanica Biljana Stojković.

Okupljeni građani uzvikuju „Nedamo Šodroš“.

„Danas je dan oslobodjenja Novog Sada. Zato svi kao jedan recimo, Novi Sad slobodan grad“, rekao je na početku obraćnja aktivista Miran Pogačar.

„Prethodnih dana su nas nazivali ružnim imenima i govorili da smo neki ludaci. Nismo mi počeli izgradnju mosta bez arhitektonskog plana i bez dozvola i bez tendera, te napravili ugovor koji drži u tajnosti. Neće građani plaćati kredit za naše snove nego za one koji su okupirali institucije i one koji rade za njihovu korist. Nismo mi ni protiv mosta ili mostova, ali mostovi gde god da se prave moraju da se rade u skladu sa zakonom i prioritetima. Do granice sa Hrvatskom nemamo niti jedan most, a to je prioritet. Ovaj most nije obilaznica oko Novog Sada i ovo nije stranačko, nego egzitstencijalo pitanje, nego da li su zakoni jednaki za sve ili postoje oni koji su iznad zakona. Područje gde se planira ovaj most, prestavlja stanište strogo zaštićenih vrsta, što je i potpisao gradonačelnik Miloš Vučević“, rekao je Marko Šćiban, biolog iz Novog Sada, dodavši da dozvole koje su pokazali nadležni nisu dovoljne za početak radova trajnog mosta.

On je procitao i zahteve aktivista koji traže prekid radova.  Zahtevaju uvid u arhitektonski projekat mosta te da javnosti bude otvoren i prikazan ugovor sa kineskim graditeljima i na koju cenu se zadužuju građani.

Zahtevaju na uvid procenu uticaja na životnu sredinu, koja verovatno nije urađen. Da se zaustave sve pripremni radovi dok se ne završi proces pred Bernskom konvencijom.

Od republičke agencije za planiranje traže da kažu da li se krši prostorni plan Srbije, jer se na brodogradilištu grade zgrade. Da se prestane sa iskorišćavanjem policije za privatne interese.

Zatim da se spreči betoniranje Šodroša i pretvaranje u neku međunarodnu marinu, te da se pomera nasip i betonira Dunavac. Na kraju, okupljeni su zatražili oformljivanje radne grupe kako bi se prekinula ova agonija.

Aleksandar Lazarević je rekao da pluća Novog Sada žele da unište i da gradske vlasti ne čuju svoje građane, nego samo želje investitora. „Nije rešenje da bijete i hapsite, mi nećemo stati jer nemamo kuda. Urazumite se i razgovarajte. Građani hoće ovaj grad za sve, a ne za samo za prljavi kapital“, rekao je Lazarević.

Pročitan je i apel policajcima koji su na Šodrošu danima, koju su podsetili na tekst zakletve koju su položili.

Oko 17.15 časova, protestanti su krenuli u šumu, a nešto ispred 18 časova, kako javlja reporter Danasa – jedna devojka je povređena.

Malo pre 19 časova, ljudi su otisli sa kordona i povukli se u kamp.

Demonstranti su potom krenuli da blokiraju kruzni tok kod Bulevara Evrope, dok četvoro uhapsenih ne puste iz policije.

Kako javlja reporter Danasa, uhapšen je Nikola Plećaš iz Narodne stranke.

Protest se završio nešto ispred 20 časova.

Aktivisti su pozvali građane, ko želi, da ide sa njima ispred policije u Ulici Pap Pavla, gde će da traže da se puste pohapšeni građani.

Raskrsnica na uglu Cara Dušana i Bulevara Cara Lazara je ponovo prohodna za saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari