Šta je sve Vučić dobijao na poklon u 2021. godini: Od zlatne sablje i špijunskog fotoaparata do naočara za vid 1Foto: Screenshot Instagram @buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u 2021. godini primio je ubedljivo najviše darova od svih javnih funkcionera, pokazuju podaci Agencije za sprečavanje korupcije.

Od 591 poklona koji su prijavljeni agenciji, Vučić je primio 179 poklona ukupne vrednosti malo veće od devet miliona dinara.

Više od trećine te vrednosti otpalo je na jedan poklon koji je predsednik dobio od Šeika Nasera bin Hamada bin Ise Al Kalifa, sina i izaslanika kralja Bahreina za humanitarni rad, pitanja omladine i savetnika za nacionalnu bezbednost prilikom njegove posete u aprilu 2021. godine. U pitanju je zakrivljena sablja od žutog zlata, ukrašena biserima, procenjene vrednosti 3.540.000 dinara. Prilikom iste posete Vučić je dobio i dva šteneta rase saluku, kao i dokumenta o njihovom poreklu i pedigreu.

– Najlepši poklon od mog prijatelja – dva saluki šteneta. Pokušaću da ih čuvam u Jajincima, pazim i brinem o njima. Hvala mnogo, dragi prijatelju! – objavio je Vučić tada na svom instagram nalogu. Međutim, kako vrednost kučića iznosi 600.000 dinara, ukoliko ih je predsednik odneo u Jajince u porodičnu kuću prekršio je Zakon o sprečavanju korupcije.

 

Zakon, naime, propisuje da svi protokolarni i prigodni pokloni postaju javna svojina. Funkcioneri izuzetno mogu da uzmu poklone kao ličnu svojinu, ali njihova vrednost ne sme da pređe 10 odsto prosečne plate.

Zlatna sablja i psi nisu jedini pokloni koje je Vučić u 2021. godini dobio od zvaničnika Bahreina. Prilikom posete ovoj zemlji u martu predsednik Srbije je dobio mapu Bahreina od zlata na okruglom drvenom postolju prečnika 28 centimetara, sa 30 prirodno gajenih bisera različitih veličina vrednu 140 hiljada dinara. Istom prilikom dobio je i tradicionalni bahreinski bodež sa zakrivljenim sečivom od srebra sa bogato ukrašenom drškom i bogato ukrašenim koricama koji vredi 100.000 dinara.

Istog meseca predsednik je od kineskog ministra odbrane dobio porcelansku vazu pretežno plave boje sa cvetnim motivima i drškama od pozlate, koja vredi 150.000 dinara.

Vazu je dobio i tokom održavanja samita Nesvrstanih u Beogradu u oktobru. U pitanju je “Tejouree“ kristalna vaza ograničene proizvodnje ukrašena ispisom na drevno-južnom arapskom pismu najčistijeg 24-karatnog zlata. Vaza je procenjena na 100.000 dinara.

Predsednik Srbije je na svoj rođendan 5. marta u ambasadi Srbije u Pekingu dobio ukrasni porcelanski tanjir prečnika 41 cm, sa okvirom u boji zlata vrednosti 120.000 dinara. Kako je opisano u izveštaju agencije, na tanjiru je plavom bojom iscrtan crtež planine, prizor u jesen, nakon kiše, što podrazumeva spokoj, mir i harmoniju.

Iz Sofije je, gde je bio u zvaničnoj poseti, poklon predsedniku doneo ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. U pitanju je uramljeno ulje na platnu autora Simeona Krsteva na kojem su oslikani Vučić i nekadašnji predsednik Vlade Bugarske Bojko Borisov prilikom spajanja Turskog toka u Bugarskoj.

Predsednikova ljubav prema šahu poznata je i van granica naše zemlje, tako da se među njegovim poklonima našlo i nekoliko šahovskih tabli. Najskupoceniju u 2021. godine dobio je od ruske delegacije povodom 75 godina nuklearne industrije u ovoj zemlji. U pitanju je eksluzivni šah sa figurama velikih svetskih naučnika poput Alberta Ajnštajna, Marije Kiri, Igora Kurčatova, Ernesta Ruterforda…

Pokloni nisu samo dobijani od inostranih delegacija. Tako je Bezbednosno informativna agencija za dana agencije predsedniku poklonila špijunski fotoaparat marke “Tessina L” vredan 150.000 dinara, i repliku Zakona o ustrojstvu Centralne državne uprave koji se ustanovljava Odeljenje za poverljive policijske poslove.

Od svih pokolona koje je dobio 2021. godine, predsednik je zadržao svega dva. Flašu manastirske rakije procenjene vrednosti 3.500 dinara i naočare za vid koje je dobio prilikom posete Domu Zdravlja Palilula u Borči.

Vulin najviše darova posle predsednika

Prema izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije javni funkcioneri su ukupno u 2021. godini dobili 591 poklon. Posle Vučića, najviše darova dobio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin (88). Iza njega, po broju darova nalaze se ministar spoljnih poslova Nikola Selaković (70) i ministar odbrane Nebojša Stefanović (69). Predsednica Vlade Ana Brnabić je dobila 21 poklon u prošloj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari