Šta se do sada zna o "najgorem soju" korona virusa? 1Foto: EPA-EFE/NIC BOTHMA

Svetska zdravstvena organizacija imaće danas sastanak na kome će analizirati dosadašnje podatke o najnovijem soju korona virusa koji se pojavio u Južnoj Africi i za koji postoji bojazan da može zaobići imunitet stvoren bilo vakcinama bilo prethodnim infekcijama, zbog čega ga pojedini naučnici nazivaju „najgorom“ varijantom. Ovaj soj danas je otkriven i u Belgiji.

Zbog pojave nove varijante niz država uključujući Veliku Britaniju, Izrael i Singapur obustavili su avio-saobraćaj sa Južnom Afrikom i susednim državama.

Istovremeno, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će Evropska komisija predložiti prekid vazdušnog saobraćaja na nivou cele Unije sa ovim delom Afrike.

Svetska zdravstvena organizacija reagovala je danas na ove restrikcije rekavši da u ovom trenutku ne savetuje uvođenje ograničenja za putnike.

Nova varijanta nazvana B.1.1.529 ima izuzetno veliki broj mutacija na spajk proteinu što može da utiče na način na koji se virus ponaša.

Stručnjaci se pribojavaju da bi nova varijanta mogla da bude zaraznija čak i od delta soja, ali i da bi protiv nje postojeće vakcine bile znatno manje efikasne.

Njujork tajms prenosi da je ovaj soj sličan Lambada i Beta soju, koji imaju veću sposobnost da zaobiđu imunitet stečen bilo vakcinom bilo prirodnom infekcijom.

– To je ono što nas brine – mogućnost da ovaj soj se ne samo lakše prenosi tako da može brže da se širi već i da ovaj soj može da zaobiđe delove našeg imunog sistema i zaštitu koju imamo u našim imunim sistemima – rekao je južnoafrički infektolog Ričard Lesel.

Do sada je otkrivene oko desetine zaraženih novom varijantom u Južnoj Africi, uglavnom među mladima, s tim da se pojedinačni slučajevi javljaju i u drugim državama. Tako je u Hong Kongu otkriveno dvoje inficiranih, kao i u Izraelu i Bocvani.

Takođe, novi soj je našao svoj put i do Evrope. Danas su belgijska zdravstvena tela potvrdila da je ovaj soj otkriven kod putnika koji se iz Egipta vratio 11. novembra, a koji je prve simptome osetio deset dana kasnije.

Svetska zdravstvena organizacija na današnjem sastanku pokušaće da stekne bolji uvid u mutacije u novom soju i kakve posledice te mutacije imaju na ponašanje ovog soja.

Podsetimo, beta soj, koji je bio najzastupljeniji pre trenutno dominantne delta varijante, pojavio se upravo u Južnoj Africi, odakle se dalje proširio.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.