Šta su pokazale analize mrlje koja se širi po površini Zvorničkog jezera 1Zvorničko jezero Foto: zvornikturizam.org

Sivo – bela materija proteže se od mesne zajednice Velika Reka do brane na hidroelektrani u Malom Zvorniku i u Zvorničko jezero dospeva sa područja susednih opština, uzvodno od Malog Zvornika, saopšteno je na sednici Štaba za vanredne situacije opštine Mali Zvornik.

Hemijske analize uzoraka materije koja pluta po površini vode, pokazale su prisustvo bakra, nikla i olova u maksimalno dozvoljenoj koncentraciji.

Budući da materija za sada nema osobinu da se meša sa vodom, uslovi za uredno vodosnabdevanje na području malozvorničke opštine, kako tvrde nadležni, nisu narušeni.

Šta su pokazale analize mrlje koja se širi po površini Zvorničkog jezera 2
Foto: zvornikturizam.org

Kontrolnim pregledima vode u sistemu vodosnabdevanja kojim upravlja Javno komunalno preduzeće „Drina“ iz Malog Zvornika, a koji se napaja iz aluviona reke Drine, utvrđeno je da nema zagađenja vode u sistemu i da je ona hemijski i bakteriološki ispravna za piće i ostalu potrošnju.

U Javno komunalnom preduzeću „Drina“ rečeno je da, dokle god su na jezeru uočljive mrlje sivo – bele boje, preventivno će vršiti češću kontrolu ispravnosti vode za piće.

Međutim i dalje je nepoznanica šta uzrokuje nastanak sivo – bele materije, odakle dolazi i kakav uticaj može imati na životnu sredinu.

Budući da navedena materija predstavlja potencijalnu pretnju u slivu reke Drine, Štab za vanredne situacije opštine Mali Zvornik odlučio je da upozori širu javnost i pozove nadležne organe sa obe obale reke Drine na zajedničko delovanje u cilju zaštite životne sredine.

Komandant Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Zoran Jevtić rekao je da je opština Mali Zvornik samo jedna u nizu onih koje ovaj problem dotiče, i da je, osim u pogledu zaštite životne sredine, rešavanje nastale situacije od velike važnosti za dalji razvoj turizma podrinjskog kraja.

– Opštinsko rukovodstvo po dobijanju informacija o tome reagovalo je u najkraćem roku i animiralo nadležne organe i službe na lokalnom nivou, kao i republičku vodnu inspekciju, da preduzmu neophodne mere radi prevencije od zagađenja i pronalaženja rešenja. Mrlja na jezeru za sada je pod kontrolom i nadzorom nadležnih na lokalnom nivou, ali navedeno stanje ne sme biti zanemareno i prepušteno slučaju. Problem mora biti rešavan temeljno i u što kraćem roku, sa udruženim delovanjem svih koji mogu da pomognu i koji su u obavezi da to učine – rekao je Jevtić.

Opštinska uprava opštine Mali Zvornik kontaktirala je Ministarstvo rudarstva i energetike da bi saznala  da li su na teritoriji opštine Mali Zvornik izvođena geološka istraživanja metaličnih mineralnih sirovina, da li se trenutno izvode i da li će biti izvođena u narednom periodu.

Traženo je da organi tog Ministarstva, u saradnji sa opštinskim inspekcijama, izađu na teren kako bi utvrdili da li postoji potencijalna opasnost od zagađenja vode na Zvorničkom jezeru zbog izvođenja geoloških istraživanja.

Nadležni u Opštini Mali Zvornik ističu da situacija na terenu prevazilazi okvire nadležnosti lokalne samouprave i zahteva uključivanje nadležnih državnih organa sa obe obale reke Drine, kao i susednih gradova i opština naslonjenih na Zvorničko jezero i reku Drinu.

Dopisi u kojima se apeluje na hitno reagovanje, upućeni su na adrese nadležnih ministarstava, ustanovama i javnim preduzećima u Srbiji i Republici Srpskoj, okružnim i republičkim štabovima za vanredne situacije, susednim gradovima i opštinama, kao i na adresu Grada Zvornika (BiH – RS) i njegovih inspekcijskih službi.

Pojava mrlje na jezeru, prvi put je uočena pre oko mesec dana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari